På söndag sparkar Miljöpartiet igång årets Almedalsvecka. Det gör partiet med två nyss inkopplade nya språkrör, Gustaf Fridolin (28) och Åsa Romson (39). Förhoppningsvis får vi då en fingervisning om vilket parti Miljöpartiet är, under den nya ledningen.
Miljöpartiet har vuxit något. Opinionssiffrorna är goda. Men det finns ändå anledning att fråga sig: varför är inte Miljöpartiet ännu större?
Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är kraftigt försvagade. Socialdemokraterna har redan bytt partiledare och Vänsterpartiet borde ha gjort det.
Samtidigt är Miljöpartiets profilfråga brännhet och från oppositionsställning behöver man inte hålla igen i sin kritik av regeringen.
Läget är på många sätt bästa tänkbara.
Vad är det som hindrar Miljöpartiet att växa sig ännu större under dessa gynnsamma omständigheter? Jag tror det beror på att partiet fortfarande brister i trovärdighet i de ekonomiska frågor som ALLTID är viktiga i partipolitiken. Alltför många tvivlar på Miljöpartiets intentioner och kapacitet i frågor som rör ekonomi, jobben, tillväxt och näringsliv. På goda grunder, skulle jag vilja tillägga.
Är de nya språkrören vad Miljöpartiet behöver för att kunna locka fler väljare? Jag tvivlar på det
Åsa Romson - ja, henne vet jag helt enkelt inte mycket om. Blott detta faktum gör att jag inte förväntar mig att hon revolutionerar partiets agenda.
Gustav Fridolin - han sågs åtminstone tidigare som en företrädare för partiets vänsterflygel. När tidskriften Fokus skulle beskriva språkrörskandidaten blev bilden ganska tydlig:
"Han har varit medlem i den marknadskritiska organisationen Attac, demonstrerat på toppmöten i Prag och Göteborg och skrivit debattartiklar tillsammans med den utomparlamentariska vänstern mot ’kapitalets globalisering’. Han har blockerat pälsbutiker, uppmanat till plankning, värnpliktsvägrat och blivit utslängd från Israel efter protester mot murbygget på Västbanken. Som fackligt ansluten till syndikalisterna SAC motsatte han sig miljöpartiets uppgörelse med de borgerliga om att införa ett undantag i anställningsskyddet där småföretag får undanta två personer från turordningsreglerna i Las."
Han har talat och skrivit om att Miljöpartiet ska erövra mitten i den svenska politiken. Men så fort han blir konkret så visar han sig långt ute på flanken.
En sak kan leda Miljöpartiet mot mitten. Samarbete med den borgerliga regeringen. Det skulle också tvätta bort något av den S-stämpel som Miljpartiet fick av det rödgröna samarbetet.
Fler uppgörelser mellan den borgerliga minoritetsregeringen och Miljöpartiet vore antagligen bra för båda parter. Frågan är om Romson och Fridolin vill och kan driva en sådan utveckling. Jag tror inte det.