Vart är äldrevården på väg?

Politik2005-06-11 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vart är äldreomsorgen på väg är en fråga, som ställs till mig lite då och då på insändarsidorna, på möten och i personliga dialoger med medborgare och partikamrater. Det som föder tankar är ofta de tidningsartiklar som förändringar ger upphov till.
Jag vill dock påstå att rubrikerna sällan står i rimlig proportion till det positiva som idag sker inom äldrevården. Huvuddelen av äldre och anhöriga som berörs av den vård och omsorg som ges är nöjda. Det finns dock enskilda önskemål som vi inte kan uppfylla av olika skäl och det begås ibland fel.

Bo kvar hemma
Nu är det inte så att förändringarna bara sker hux flux, utan det finns ett långsiktigt tänkande bakom det nödvändiga förändringsarbete som pågår. Många blir berörda och ställer med rätta frågan om vart äldrevården är på väg. Jag skall försöka beskriva vad som sker i denna artikel.
Grunden för det förändringsarbete som sker, härrör från ett kommunfullmäktigebeslut om en förbättringsplan för äldre- och handikappomsorgen 2001-2005 som antogs 2001 i full enighet. I den förbättringsplanen lyfts 20 områden fram med olika förslag på förbättringar som är nödvändiga.
Ett mål som har störst betydelse för dagens förändringsarbete och som påverkar mest är att den som önskar bo kvar i sin ursprungliga bostad, skall så långt det är möjligt få sina behov tillgodosedda i hemmet.
Detta leder till att vi bygger ut hemtjänsten efter den enskildes önskemål och får som konsekvens att färre söker särskilt boende. Av den anledningen har vi tvingats att lägga ned två boenden som inte uppfyller den boendestandard som lagen tvingar oss till.
I höst hoppas vi kunna ta en heltäckande och långsiktig ombyggnadsplan för de särskilda boenden som inte idag uppfyller rimlig boendestandard.

Vill förbättra kvalitén
I onsdags antog nämnden ett utvecklingsprogram för äldreomsorgen som syftar till att förbättra kvalitén inom äldrevården på Gotland. Några viktiga positiva beslut som det finns skäl att lyfta fram som massmedia tyvärr inte skriver om.
Vi ökar och samlar resurserna på Korpen för att ge våra äldre som är utskrivningsklara från Visby lasarett en bättre vård och omsorg innan man kommer hem.
Vi slår fast att det är viktigt att korttidsplatser/växelvårdsplatser, för dem som behöver avlastning som anhöriga, skall finnas lokalt i anslutning till våra särskilda boenden.
Vi fortsätter att utveckla anhörigstödet för att vi anser det viktigt att ge de anhöriga som så önskar, möjlighet att själva ta hand om sina nära och kära.
Vi kommer att öppna våra dagcentraler till en öppen mötesplats som erbjuder gemenskap för att bryta isolering och erbjuda gemenskap med andra. Till dessa vill vi knyta föreningslivet ännu mer.
Vi vill även förbättra kvalitén inom demensvården genom att anställa en demenssjuksköterska, som får till uppgift att företräda i samverkansfrågor, bistå vid myndighetskontakter samt handleda och utbilda personal. Vi kommer även att förbättra kvalitén inom dagverksamheten och öka öppettiderna.
Vi har sett över biståndshandläggningen för att ge en mer enhetlig bedömning. I vissa fall kommer det att leda till försämringar för den enskilde i andra fall kan det leda till ökade insatser.
I september inför vi kundval i hemtjänsten för att ge äldre möjlighet att påverka innehållet och vem man vill anlita för den service och omsorg som beviljats.
Jag anser att vi idag ger våra äldre en god vård och omsorg. Jag ser med stor tillförsikt på det fortsatt nödvändiga förändringsarbete som nämnden driver i mycket stor politisk enighet.
Det visar på ett stort ansvarstagande i en svår tid där vi måste använda våra skattemedel på bästa sätt.