Värsta signalerna sänds av FRA-lagen
Foto: UPI
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På sin blogg skriver Moderata Ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman:
"Jag kan inte vara medlem i ett parti som företräder idén att avlyssna alla svenskars mejl och telefonsamtal [...] Reinfeldt kan nu välja mellan att initiera ett samtal kring framtidens integritetsskydd i Sverige eller förlora en hel generation unga anhängare. Många har vi redan förlorat."
E-post och sms med mera skall först granskas elektroniskt och i vissa fall läsas (eller avlyssnas) utan att det förekommer ens misstanke om brottslighet. Internationella it-företag anser sig inte kunna basera servrar i Sverige. Och detta drevs i hast i genom med en beslutsamhet som är lika obegriplig som befängd.
FRA-lagen är inte bara moraliskt förkastlig och djupt stötande. Den är också ett riktigt korkat drag utifrån rent partitaktiska utgångspunkter. Varför? Bygger inte regeringen sitt agerande på att de som blir arga över hur man agerar i exempelvis FRA-frågan och försvarsfrågan ändå aldrig kommer att överge regeringen när det blir val?
Kanske det. Men en regering är också oerhört beroende av de samtal som förs i det civila samhället. Det diskuteras politik i alla möjliga samanhang, i föreningar och på arbetsplatser, i bygdegårdar och omklädningsrum. Då måste det finnas många som talar väl om regeringen i dessa samtal, personer som försvarar och förklarar.
Vem är det nu som talar väl om regeringen? Några finns så klart kvar. Men de är färre än de var för en vecka sedan. Och för en vecka sedan var de färre än för en månad sedan. Och för en månad sedan var de färre än för ett år sedan. Det kostar att göra sig ovän med sina egna väljare, med själva den borgerliga basen i det svenska samhället.
Just försvarsfrågan och FRA-frågan är bra exempel, eftersom det är två olika grupper vi talar om, och de överlappar bara delvis varandra. Nu har regeringen lyckats göra sig impopulär BÅDE hos dem som bekymrar sig för Sveriges säkerhetspolitiska läge OCH hos liberala människor som vill ha ett öppet samhälle där medborgarnas integritet och rättssäkerhet är garanterad.
Försvaret är svagt men integritetskränkningarna är säkerställda. Och jag kommer att vara lika arg om en vecka, om en månad, om ett år, som jag är i dag.
Är det inte ironiskt att en lag som sägs handla om signalspaning drivs igenom av en regering som har så dålig koll på vilka signaler som den själv sänder ut?