Varför vill LO avtala om ökad arbetslöshet?

Politik2009-12-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vad betyder avtalsrörelsen för Gotland och för företagen? Den frågan försökte några represententer för arbetsgivarna förklara vid Svenskt Näringslivs pressträff i Visby i fredags. Ewa Werkelin, Håkan Eriksson (Almega) och Lars-Olov Söderberg (Skogs och Lantarbetsgivarförbundet) var mycket samstämmiga. Både vad gäller kritiken mot LO:s förhandlingsposition och när det gäller vilket slags avtal företagen egentligen skulle behöva.

I finanskris och lågkonjunktur kan även livskraftiga och i grunden friska företag få problem. Ändå vill LO lägga sten på bördan och kräver centralt framförhandlade lönelyft som innebär att företagens kostnader ökar med upp till fyra procent. Det är som om facket är mer intresserat av att skapa problem för regeringen än av medlemmarnas bästa. Det är medlemmarna som blir arbetslösa.
Dessutom vill LO ge deltidsanställda rätt till heltid och begränsa möjligheterna att visstidsanställa eller anlita bemanningsföretag.

Det är som om LO vill inrätta arbetsmarknaden helt efter en industriromantisk föreställning om hur livet och näringslivet borde vara.
Företagen, däremot, driver verksamheter med olika förutsättningar och krav. De måste hantera säsongsvariationer och andra villkor som gör det svårt att leva med avtal och anställningsregler som är utformade för traditionella industriföretag.
För näringslivets skull, och därmed för jobben skull, behöver företagen regler som utgår från verksamheten. Och eventuella löneökningar mitt i krisen måste framförhandlas på företagsnivå, så att företagsledning och lokala fackklubbar när det behövs kan få enas om att prioritera jobben.