Jag vill egentligen inte påstå att det rödgröna föraktet mot välfärdsföretagen beror på fördomar och okunskap. Det klarar rödgröna företrädare så bra själva.
Någorlunda informerade och samhällsintresserade politiker borde vid det här laget veta att skandalen om vägningen av nedkissade blöjor var en anka, som föddes i Dagens Nyheters skriverier om den så kallade Caremaskandalen.
Jo, man väger blöjor – både i kommunala och i privata verksamheter. Men man gör det inte av besparingsskäl. Och absolut inte för att kunna sätta på blöjan igen om den inte är tillräckligt full av urin.
Man väger testblöjor för att kunna prova ut rätt storlek och rätt typ av inkontinensskydd. Det är den bästa metoden för att göra detta.
Den första missuppfattningen av blöjvägningen fick dock en väldig spridning. Den har dementerats sedan dess, men missuppfattningen lever ändå kvar. Och företrädare för rödgröna partier använder fortfarande blöjvägning som ett skräckexempel på vården i privata omsorgsföretag.
Häromdagen fick vi siffror som visar att okunskapen är stor bland företrädare för de rödgröna partierna om hur det egentligen ligger till med blöjvägning. Ja, faktum är att dessa samhällsengagerade och politiskt aktiva människor är mer okunniga än vanliga väljare.
Novus har gjort en undersökning åt Vårdföretagarna. Undersökningen visar att den felaktiga myten om blöjvägning lever kvar. Hela 45 procent av svenska folket tror att blöjorna vägs av besparingsskäl. Men det är ännu värre bland rödgröna hälso- och sjukvårdspolitiker. Bland dessa lever 49 procent med den felaktiga föreställningen om blöjvägning.
Med tanke på deras samhällsintresse och med tanke på vilka frågor de sysslar med så borde de verkligen veta bättre.
Kan det vara så att de inte vill veta bättre?
Bland Alliansens hälso- och sjukvårdspolitiker var det för övrigt sju procent som svarade fel på blöjvägningsfrågan.
För övrigt så skrev Svenska Dagbladet häromdagen om en ny unik studie som visar att privata äldreboenden är bättre än kommunala. Studien beställdes av Östersunds kommun och bedrevs på två identiska äldreboenden där de boende har likartade behov. Ett kommunalt och ett privat.
Studien har pågått i drygt ett år och analysföretaget, som är knutet till Karolinska Institutet, har just gjort sin andra delredovisning av det man funnit. Projektledaren vid Nordic Healthcare Group, Fredrik Eklund, förklarade för SvD:
– Det man definitivt kan säga är att den privata aktören har bättre lösningar på att planera, schemalägga och bemanna verksamheten. Lägger man sitt fokus där kan man få ner kostnaderna väsentligt utan att det går ut över vårdkvaliteten. Det skulle en kommun också kunna göra om man inte hade ett arv och massa traditioner att ta hänsyn till.
Sedan tidigare vet vi att de som bor vid privata äldreboenden är något mer nöjda än de som bor vid kommunala. Privat vårdpersonal är mer nöjda med sin arbetssituation, de är något bättre betalda och de är mindre sjukskrivna än den offentliganställda personalen.
De rödgröna partiernas avoga inställning till privata välfärdsföretag framstår som mer och mer obegriplig ju mer man vet om verksamheten i dessa företag. Kan det vara därför som rödgröna sjukvårdspolitiker verkar oförmögna att ta till sig fakta som borde vara välkända?