Det blev ett lyft för den högre utbildningen på ön, när Högskolan på Gotland gick upp i Uppsala universitet. På förhand fanns det en del invändningar, bland annat från Centerpartiets företrädare på ön, men dessa farhågor har kommit på skam. Uppsala universitet Campus Gotland har varit bra både för utbildningen och för Regionen – när det gäller kvaliteten, utbudet och tillströmningen av nya studenter på ort och ställe.
Denna framgång hotar nu att stukas mitt i omställnings- och utvecklingsfasen. Samgåendet – som var i enlighet med den dåvarande regeringens önskemål – skulle finansieras med extra anslag under en övergångsperiod. Organisationsförändringar kräver resurser, de är inte gratis.
Men i den nya rödgröna regeringens budgetproposition för 2015 så har dessa medel hasigt och olustigt försvunnit. De pengar som skulle ha anslagits för en redan påbörjad förändring – 25 miljoner kronor – har gått upp i rök. Eller används till något annat. Det motsvarar ju exempelvis tio procent av kostnaden för att regeringen tillfälligt stoppat byggandet av Förbifart Stockholm.
Vad kan det bero på? Ogillar Socialdemokraterna och Miljöpartiet samgåendet? Kanske. Men i så fall är det egendomligt att budgetpropositionen ändå skriver så positivt om samgåendets resultat:
”Söktrycket till utbildningarna på Campus Gotland har ökat väsentligt jämfört med tidigare. Den inriktning mot så kallad liberal arts education som Högskolan på Gotland tidigare arbetade med har också större möjligheter att utvecklas i den bredare utbildningsmiljö som Uppsala universitet kan erbjuda.”
Eller är sveket mot den högre utbildningen på Gotland ett försök att, genom ombud och i efterhand, rikta ett slag mot den avgångna alliansregeringen? Det finns ingen borgerlig utbildningsminister att straffa, så slaget riktas istället mot de lärosäten som hörsammade alliansregeringens uppmaningar till samarbete och samgående.
Vad regeringens svårbegripliga oginhet än beror på så kräver anständigheten att Uppsala universitet Campus Gotland får fullfölja samgåendet under de villkor som gällde och utlovades när beslutet fattades.
Gotland är den region som har Sveriges lägsta snittinkomst.
Dessutom är det en betydligt lägre andel på Gotland än på fastlandet som har eftergymnasial utbildning, enligt Statistiska centralbyrån.
Bland dem som är mellan 25 och 64 år gamla, så har – på Gotland – 12,7 procent en eftergymnasial utbildning som är kortare än tre år.
I riket är det 15,1 procent.
Eftergymnasial utbildning som är tre år eller längre? Gotland – 19,4 procent. Riket 24,1 procent.
Forskarutbildning? Där är skillnaden som störst. Gotland 0,4 procent. Riket 1,2 procent.
Det var ju bland annat just för att stärka forskningsanknytningen i högskoleutbildningen på Gotland som sammangåendet kom till stånd.
Gotland behöver högskoleutbildning. Utbildningarna behöver bli bättre och studenterna behöver bli fler. Därför är det oerhört viktigt att den framgångsrika inledningen av samgåendet med Uppsala universitet och får en lycklig fortsättning. Och då behövs de resurser som utlovades. Även om det råkar vara en annan regering som utfärdade löftet, så måste det ju finnas någon känsla för anständighet, stabila spelregler och kontinuitet även i nya regeringen?