Varför sorterades sopfrågan så snabbt?

Väldresserad sopsorterare. Som ändå betalar höga taxor.

Väldresserad sopsorterare. Som ändå betalar höga taxor.

Foto: Drago Prvulovic / TT

Politik2014-02-21 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag tror jag har varit inne på det förr, men det är verkligen inte lätt att förutse vad det ska bli debatt om på regionfullmäktige. Ta till exempel det här med sophanteringen och sophämtningen. Det är inte länge sedan som en nationell jämförelse visade att Gotlands sophämtning var landets dyraste. Låt vara att undersökningen var utformad till Gotlands nackdel, då det hämtningsalternativ som jämfördes var ett som Region Gotland vill styra medborgarna bort ifrån. Det är extra dyrt här på ön för ett hushåll som vill lämna osorterade sopor.

Men även om man tar hänsyn till detta och även om man väljer ett av de hämtningsalternativ som Regionen styr oss emot så är sophanteringen dyr för gotlänningarna. Och frågan var aktuell i två punkter på föredragningslistan i går. Dels under femte punkten: Revidering av renhållningsordningens avfallsföreskrifter. Dels under sjätte punkten: Förslag till ny avfallstaxa.

Det borde finnas mycket att ta upp i en sådan debatt. Är soptaxan riktig? Varför är sophanteringen så dyr? Hur skulle den annars kunna vara ordnad? Hanterar vi de olika fraktionerna av olika sorters sopor på rätt sätt? Tillför Gotlands dyra sophantering rimliga mervärden för gotlänningarna och miljön? Och så vidare.

Men det blev inte så mycket av med debatten. Jenny Guteäng (M) ställde en fråga om taxan för dem som hemkomposterar. Eva Gahnström (C) undrade varför fritidsboendes möjligheter att hemkompostera ska tas bort. Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) svarade.

Sedan var det slut. Ingen mer debatt.

Annat var det när en motion om Marinstugan och Flottans Mäns hyreskontrakt skulle diskuteras. Jag vill inte påstå att frågan är oviktig, men den berör ju betydligt färre än Gotlands sophantering. Ändå tycktes debattlustan vara så mycket större.

Det är kanske inte alldeles egendomligt, när man tänker efter. Inte när Tommy Gardell och byggnadsnämndens ordförande Bo Björkman med "förenade" krafter lyckas "klargöra" att:

1. Det finns inget rivningsbeslut för Marinstugan.

2. Marinstugan ska rivas, men vi vet inte när.

Men debatten pågick i alla fall så länge att till slut var det motionären Amy Öberg (FP) som sade:

– Nu går vi till beslut. Det är färdigpratat.

Sedan var det ingen som vågade säga något mer.