Nyheterna om planerna för den nya osubventionerade färjelinjen till Gotland kommer pö om pö, i pusselbitar av varierande storlek. Den senaste biten vet vi ännu inte med säkerhet hur den ser ut, men enligt ryktet är det en färja som nu trafikerar den västskotska övärlden som ska omdirigeras till trafik mellan Visby och Västervik från och med sommaren 2015.
Genast kraxar olyckskorparna i kommentatorsfält och även i andra sammanhang. Ock, ock, ock. Färjan är gammal, den är ful, den gör dig sjösjuk och kan inte hantera Östersjöns vågor.
Ja, varje nyhet om Gåtlandsbåten blir en ny anledning att lufta profetior om den förestående undergången eller svikna löften. Oavsett om det rör fartyg, fart, standard, utrymme vid kaj eller vad som helst.
Jag kan förstå en kritisk attityd om det handlar om hur våra gemensamma resurser används. Jag är så trött på att se hur skattepengar slösas bort i olika projekt, där beslutsfattarna inte riskerar några egna pengar. Självklart ska man vara kritisk och skeptisk.
Men Gotlandsbåten har inga subventioner. Inte från Region Gotland. Inte från staten. Inte från EU. Det är ett projekt där initiativtagarna tror så mycket på sin idé att de satsar sitt eget arbete, engagemang och sina egna pengar. Och de övertygar andra investerare om att satsa sina pengar därför att de sympatiserar med verksamhetens mål.
Jag tror i och för sig att sådana här osubventionerade projekt är mycket mindre benägna att fatta idiotiska beslut. Så när olyckskorparna kraxar om att ingen kommer att vilja åka med den färja som Gotlandsbåten (kanske) tänker anlita – ja, då litar jag mer på dem som investerat i projektet. Och jag har varit i den skotska övärlden och vet hur vädret och sjön kan vara där. Jag tror nog att färjan kan klara sig på linjen mellan Västervik och Visby.
Men framförallt så har jag och nästan alla andra inget att förlora och allt att vinna på att det går bra för Gotlandsbåten. Det är inga skattepengar som förslösas om projektet verkligen misslyckas. Om reseupplevelsen inte håller måttet så är det åtminstone frivilligt att åka med båten. Och om det blir framgångsrikt så kan det väl bara tillföra något till ön att vi får ytterligare en färjelinje, även om det bara är under delar av året?
De som möjligen har något att förlora på en framgång för Gotlandsbåten är staten och Destination Gotland.
Der kan bli dyrare för staten eftersom det existerande avtalet ingicks när lagen fortfarande garanterade operatören ett monopol på färjetrafiken. Kanske måste staten kompensera Destination Gotland. Men det var ju riksdag och regering som avlägsnade de legala hindren för konkurrerande trafik och vi får anta att man kände till riskerna.