Varför inte låta Ikea sköta vården?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vården står som vanligt överst på alla valarbetares prioriteringar där löften och nya pengar strös i medievinden. Låt mig nu ta några vårdexempel från den närmaste sfären.
I höstas när min vän gamle doktorn efter många strävsamma och lustfyllda seglatser tillslut lämnade land, i en av sönerna hopsnickrad norsk mini brukssnipa från Lofoten, kom hans gärningar på tal.
Jag fick höra talas om en händelse från 70-talet när en orolig dam besökte doktorn.
Damen hade trots att hon inte läst "Tre män i en båt" ändå symptom på läkarbokens alla åkommor. Doktorn lyssnade, och använde sin penna till något som damen trodde var recept eller kanske till och med en remiss .
När hon var uttömd räckte doktorn över ett papper där han ritat en ängel. "Ta och häng den här över sängen " sa han. I dag är damen 92 år och ängeln hänger fortfarande kvar.
Min kompis har känt sig hängig under senare delen av våren. "Jag vet inte om jag mår dåligt eller om det här är mitt allmäntillstånd". Veckan efter midsommar besöker han akuten på Karolinska i Stockholm i tron att han har lunginflammation. Röntgen visar något helt annat.
Cancer i bukspottkörteln och på levern, med beskedet "du har förmodligen mellan tre månader till ett år kvar att leva" blir han utslängd på gatan. Ensam med sin existentiella vånda. Här följer nu några repliker inifrån vården 2110 . Återbesök " Har de inte tagit några prover? Då kan inte jag sätta in några cellgifter och nu går jag på semester och är inte tillbaka förrän den 20:e augusti. Föresten så spelar det inte så stor roll för har du haft cancern i minst tre år och då gör en månad hit eller dit ingen skillnad ".
Tisdagen den 13 augusti måste han till Karolinskas akut där man konstaterar att blodvärdena är så dåliga att man måste genomföra en blodtransfusion. 46 dagar efter första beskedet sätter man för första gången in cellgifter. Min vän: "Jag hade höga förväntningar på svensk vård men jag är oerhört besviken." Ska man 2010 falla mellan stolarna på detta sätt?
För exakt tio år sedan skulle en gammal vän opereras akut för byte av kranskärl, en bypass-operation. Operationen lyckades, trodde man. Dagen efter konstateras att en hjärtklaff, som fungerat perfekt innan operationen, läcker.
Man måste alltså öppna upp bröstkorgen igen och sätta in en protes. Det var på håret att han klarade sig. Efteråt frågar kompisen läkaren hur det gått till och får svaret:
"Skit i det du, det är historia och förresten så måste du äta Waran livet ut."
Vad är det?
"Det är blodförtunning . Nu när du har ett främmande föremål i kroppen måste du äta det livet ut annars fastnar det blodplättar på klaffen som bildar en propp som går upp i hjärnan och då dör du."
Nu pågår en utredning som tidigare mörkats. Oberoende experter har aldrig hört talas om att en hjärtklaff förstörts under bypass-operation )
Det här är exempel hämtade från den "fantastiska sjukvården " som först och främst är till för politikernas retorik, personal och fack, sedan ska vården vara "klimatsmart " och allra sist, PATIENTERNA!
Det som man framförallt saknar är någon som från dag ett tar ett helhetsansvar, en projektledare med en helt annan människosyn. I dag slussas du hit och dit, fram och tillbaka, mellan ensamhet och hopp .
Om man tittar på läkemedelsföretagen, som i media oftast framställs som fördomsfulla girigbukar, så sätter de patienten, säkerhet och kvalitet i första rummet.
Varför inte låta veterinärerna och djurskyddet titta på "människoskyddet"? Ska vi falla mellan stolarna låt i så fall Ikea sköta vården de har ju åtminstone stolar att falla på!
Eller låt Apple införa I-hus (uttalas Ajhus), med en kund "patient" orienterad idé.
Och snälla politiker när ni säger att ni ska: ge mer till vården!
Glöm inte vilka det är som betalar samt att man i dag måste vara frisk för att orka vara sjuk.
I dag finns det inte längre några läkare som ritar änglar.