Varför har Visby ett halvt badhus?

Solbergabadet. Stängt för allmänheten i tre dagar av sju.

Solbergabadet. Stängt för allmänheten i tre dagar av sju.

Foto: Rolf Jönsson

Politik2014-04-03 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Inget badande, men man tar sig gärna vatten över huvudet. Det framstår ofta som egendomligt, hur Region Gotland prioriterar sina befintliga fastigheter och sina investeringar. Det är tydligen roligare att bygga nytt än att förvalta det man redan äger på ett rimligt sätt.

Solbergabadet i Visby beskrivs ofta som nedgånget och i stora renoveringsbehov. Man har tydligen inte ansett sig ha råd att underhålla badet genom åren. Nu har man inte ens råd att hålla öppet för allmänheten under mer än fyra dagar i veckan. Måndagar, torsdagar och söndagar får den badsugna motionssimmande och skattebetalande allmänheten söka sig någon annanstans än Visby.

Är det inte ett slöseri med gemensamma tillgångar, när man anser sig tvungen att begränsa allmänhetens tillgång på det här sättet? Stänger man ett badhus tre dagar i veckan har man ju bara drygt ett halvt badhus kvar.

Man har alltså låtit det befintliga badet förfalla och har inte pengar att hålla det öppet i någon rimlig omfattning. Men samtidigt har man inom Region Gotland motsägelsefullt nog länge närt planer på ett alldeles nytt badhus. Det var nära att de planerna realiserades redan på 90-talet. Det var också meningen att ett badhus skulle vara en del av det arenakomplex som planerades på Södra hällarna under förra mandatperioden. Men den upphandlingen misslyckades ju.

Hur obehagligt kyligt det än kan låta, så ligger badhusplanerna just nu på is. Men de planerna står väl på tur för avfrostning så snart sporthallsbygget är avklarat. Senast var det Miljöpartiet som utfärdade badhuslöften i valplattformen. Man skulle kunna tro att Miljöpartiet är ett parti som borde se värdet i underhåll av det man redan har, snarare än stora resurskrävande nyinvesteringar. Men valfläsk vill man tydligen inte hushålla med.

Gärna stora flådiga nyinvesteringar för tiotals eller hundratals miljoner, men samtidigt tar man sig inte råd till löpande underhåll och drift av befintliga anläggningar. Och bygger man sig ett nytt badhus så växer väl Region Gotlands kostnadsmassa ytterligare och man tvingas till ytterligare besparingar på underhåll och drift. Var ska det sluta? Med finfina anläggningar där allmänheten aldrig får tillträde? Det skulle onekligen minska underhållsbehovet.