Varför har oljeborrare mindre besvär än en krögare?

Olja går tydligen bra. Men om de hade pumpat upp pilsner så...

Olja går tydligen bra. Men om de hade pumpat upp pilsner så...

Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Politik2013-08-28 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Olja är omodernt. Det var regionstyrelsens ordförande Åke Svenssons analys i Radio Gotland i går, med anledningen av provborrningarna som startat i Anga.

Ja jösses, olja är så omodernt att Region Gotland fortsatt att köpa nya oljeeldade fordon, trots biogasstrategin och trots allt snack om hur fossila bränslen ska fasas ut.

Jag har inga principiella invändningar mot oljeutvinning på Gotland, så länge det sker under ansvarsfulla former. Kan vi elda olja på ön kan vi gott utvinna den också. Och vad Åke Svensson än säger så har hans egen kommunledning bidragit till att Region Gotland kommer att vara oljeberoende länge än.

Det jag har invändningar emot är hur markägarnas intressen skuffas åt sidan. De har inget att säga till om när staten delar ut privilegier till dem som vill leta efter olja under mark som tillhör någon annan. Det tycker jag är direkt anstötligt.

Men Åke Svenssons oljiga analys var ju bara en mindre del av en lång intervju i alla möjliga ämnen. Man kom också in på konflikten med Munkkällaren, den om öppettiderna.

Tyvärr fick han bara vänliga upplägg, så att han kunde gå på om de sociala aspekterna och om hur viktigt det är att lyssna på polisen. Det blev inga av de tuffa frågor som skulle kunna föranledas av Lennart Rosenlunds (Munkkällarens krögares) insändare i gårdagens GA.

Nog verkar det som om som somliga politiker och regionala myndigheter samverkat för att göra livet i Munkkällaren besvärligt efter att Lennart Rosenlund vann den rättsliga striden om öppettiderna i första instans. När passeras gränsen mellan å ena sidan reguljär tillsyn och kontroll och, å andra sidan, något som skulle kunna kallas hämnd och repression?

Kanske när man gör fem inspektioner på fyra dagar och ger krögaren en enda dag att inkomma med ett yttrande.

Uppenbart är i alla fall att Lennart Rosenlund anser att den gränsen har passerats. Han känner sig direkt motarbetad och dessutom av en motståndare som inte backar för att använda dubiösa metoder.

Om många företagare delar den bedömningen så lär ju inte deras uppfattning om företagsklimatet påverkas i positiv riktning, om man säger så.

Även om Region Gotland är kritisk till oljeborrning så får vi inga rapporter om dagliga inspektioner av att de inblandade företagen lever upp till alla sina förpliktelser. På något sätt har det gått troll i frågan om just Munkkällarens öppettider. Att stoppa Munkällaren tycks ha blivit ett mål som överordnats alla andra, som objektivitet och en oväldig myndighetsutövning.