SVAR TILL RONNIE G LUNDIN
Det finns väl inget som har större symbolvärde för civil olydnad än kampen för almarna i Kungsträdgården på 70-talet. Träd som fortsatt står kvar.
Om samma civila olydnad hade pågått vid Hallandåsen och tunnelbygget hade natur och mänskligt liv inte tagit den skada det kom att göra och miljarder av skattepengar inte runnit bort med giftigt vatten.
Jobben vinner alltid över miljön. Men om miljön och framförallt dricksvattnet kommer att ta skada i framtiden så är det kört inte bara för folket på norr utan även för Visbyborna.
Det finns ingen säkerhet i slutförvaring av kärnavfall och det finns heller ingen säkerhet i hur sprängning kommer att bilda sprickor i kalkgrunden och därmed påverka vattenavrinning. Det känner alla till men ingen vill ta fasta på riskerna. Brytning kommer att bli ett rent lotteri.
Någon gång måste uttaget ur naturen ta stopp för allas överlevnad. Eller tycker du att vi skall flytta hela norr för jobbens skull, som man nu flyttar staden Kiruna?
Kanske är det just nu det måste ta stopp på norra Gotland och därför är all civil olydnad viktig.
Och Ronnie Lundin ditt uttalande om att Sverige är världens bästa demokrati är enbart skrattretande. Just nu åker vindkraftsindustrin flera år för sent på charmturné för att med höga vindkraftverk inkräkta på andra områden av Gotland. Regionens vindkraftssamordnare är också vice ordförande i byggnadsnämnden, samtidigt som han kraftigt företräder vindkraftsintressen. Kallar du det demokrati? Är det inte att sitta på två stolar samtidigt? Knappast demokratiskt.
Fråga dig i stället Ronnie Lundin varför storföretag skall ha gräddfil, för det är vad alla storföretag har i dagens moderata Sverige. När Vattenfall får nej till vindkraft i Mästermyr på grund av örn eftersom det är en urgammal fågellokal, svarar Vattenfalls företrädare Eva Vitell enligt GA "att regeringen och miljöminister Lena Ek skyndsamt måste se över lagstiftningen och hur domstolarna tillämpar den. En förändrad syn på EU-direktivet skulle öppna vägen för vindkraft på Mästermyr".
Är det demokrati att inte respektera EU direktiven om Vattenfall inte får som man vill? Tycker du att det är ett lämpligt uttalande när domstolarna sagt nej?
Intressant är att så många inblandade i kalkindustrin biter sig fast i tanken om att Ojnareskogen är den enda möjliga platsen för framtida brytning.
Nordkalk har 5 andra fastigheter på ön. Ingen som arbetar i Kappelshamn kan vara ovetande om att så är fallet. Fastigheten i Buttle som Nordkalk inköpte för några år sedan, har Gotlands bästa kalk, geologiskt bättre än Ojnare.
Fråga Nordkalks företrädare, Ronnie Lundin, varför man inte flyttar brytningen till de mindre riskfyllda fastigheterna man äger och att företaget i sin tur respekterar befolkningen liksom EU:s direktiv om naturvärden.
Nordkalk skulle kunna bli ett företag som går i bräschen för miljöintressen med lite vilja och ändå bli kvar på ön.
Vad man nu vill rädda är jobben i Kappelshamn, men jobben måste kunna flytta till en annan plats på ön. Eller hur? Det kommer de att göra förr eller senare, så länge man inte skapar ny teknik som gör kalkbrytning onödig.