Vårdval visar varför val är viktigt
Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En läsare ringde och påpekade att partierna inte skickar ut några valsedlar till hushållen i det här valet. Det stämmer. Vad kan det bero på? Att skicka ut valsedlar till samtliga hushåll på Gotland kostar nog i runda slängar 100 000 kronor. Det kan det vara värt, om det är val till riksdagen och kommunen. Men i EU-valet? Då tycker man att det är för mycket pengar. Och det är det inte någon höjdare i Stockholm som sitter och bestämmer, åtminstone inte i de flesta av partierna. Vad man skall skicka ut, vad man har råd med, det avgör man regionalt och lokalt.
Är det bara på Gotland man gör den prioriteringen? De sonderingar jag gjort tyder inte på det. Gotland är regel, inte undantag.
Partierna prioriterar alltså inte EU-valet lika högt som som "våra egna" val. Därför ska de inte vara förvånade över att väljarna gör samma prioritering. Vi röstar om vilka vi ska skicka till Bryssel (och Strasbourg) där de ska inordnas i partigrupperingar de flesta bara har ett hum om och där de debatterar och röstar på en arena som oftast ligger under vår horisont. Väljarnas möjligheter att utkräva ansvar är små.
Med detta sagt: det är viktigt att Alliansen har starka företrädare i EU-parlamentet. I en insändare i dagens GA påpekar Eva Nypelius hur stor del av de kommunala frågorna som påverkas av beslut på EU-nivå. Och på samma sida publiceras två artiklar om europeiskt vårdval (en för och en emot) som illustrerar hur olika synen på både EU och medborgarna är till höger och till vänster.
Svenska borgerliga europaparlamentariker gör sitt bästa för att baxa beslutet om ett fritt europeiskt vårdval genom Europaparlament med mera. De ser ett värde i att människor som försmäktar i vårdköer kan söka vård utomlands.
Vänstern fokuserar istället på politikernas makt och ser det europeiska vårdvalet som ett potentiellt hot. De vill att politiker ska ha rätten att förvägra medborgarna vård. Den svenska vårdapparatens ställning är viktigare än de enskilda människorna.
Vårdköer är slöseri, eftersom patienterna ändå till slut får behandling. Om de inte råkar dö i kön.
Vårdköer är slöseri, eftersom folk ofta går sjukskrivna från sina arbeten i väntan på den vård som skulle kunna göra att de återvänder till arbetslivet.
Och vårdköer innebär onödigt lidande.
Vore det inte bra om vi fokuserade på patienterna istället för vårdapparaten? Vore det inte bra om landstingen var medvetna om att vårdköer kan innebära att man blir av med patienter men fortfarande får betala deras vård? Och vore det inte bra om svenska sjukhus kan hjälpa andra länder att korta deras vårdköer? För varför skulle patientströmmarna bara gå i en riktning?