Vården skiljer blocken åt

Politik2006-08-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På vissa områden blir det allt svårare för väljarna att skilja blocken från varandra. Men på ett viktigt område är skillnaderna mellan blocken lika stora som någonsin. Valet i höst kan bli ett vägskäl. Sjukvården.
Det finns fortfarande de som ifrågasätter att den svenska sjukvården är i världsklass och att det krävs dramatiska omstruktureringar för att rädda den. Det är rent nonsens. Visst finns det fortfarande mycket som kan bli bättre och visst varierar avgifter och bemötande runt om i landet. Men ingen kan med trovärdighet hävda att svensk sjukvård inte är bra. Kanske till och med den bästa i världen.
Den allt bättre ekonomin i svenska kommuner, landsting och regioner är en förutsättning för god vård. Det räcker med att titta på de fantastiska förbättringarna inom till exempel cancervården eller barn- och mödravård för att inse hur lyckligt lottade vi är i Sverige.
I och med den nationella vårdgaranti som infördes 2005 har köerna minskat dramatisk. Kanske har köerna och väntetiden i den svenska vården som helhet aldrig varit kortare i modern tid. Också på Gotland har köerna minskat och är i princip borta för mer omfattande operationer och inom dagkirurgin beräknas de vara borta till årsskiftet.
När Åke Svensson går till val med slagordet "köfri sjukvård" är det inte en from framtida förhoppning, utan snarare en beskrivning av situationen idag.
Det är framför allt två områden som oroar om borgarna vinner valet. Det ena är ökade inslag av privatiseringar och försöken att göra sjukvården till vilken marknad som helst. Det är det inte och kommer att få allvarliga konsekvenser.
Ökad konkurrens inom hälso-och sjukvårsområdet ger inte automatiskt bättre kvalité. Möjligen bidrar det till billigare utförande, vilket inte gynnar kvalitén eller räddar liv. Dessutom riskerar privatiseringar att skapa en första och andra klassens sjukvård, där de som inte har råd att betala för sig alltid drar det kortaste strået. Bevisen på detta från andra länder är otaliga.
Den andra oron gäller försöken att lägga över betalningsbördan på den sjuke istället för en solidarisk finansiering via skattsedeln. Det ska bli dyrare att vara sjuk.
Högkostnadsskyddet för mediciner ska höjas från 1800 till 2000 kronor men framför allt ska den så kallade rabattrappan tas bort. Den som gör att medicinen blir billigare ju närmare taket man är. Det lägger över 1,25 miljarder kronor på de sjuka. Dessutom vill man ta ut ytterligare 1,2 miljarder i avgifter på apoteket. Avgifter du betalar varje gång du hämtar ut ett recept.
Moderaterna vill också höja högkostnadsskyddet för läkarbesök från 900 till 1500 kronor per år.
Som om inte det vore nog har de borgerliga partierna föreslagit att du ska vara tvungen att få ett läkarintyg från första dagen du är sjuk.
På område efter område vill moderaterna öka avgifterna så att den som är sjuk ska betala en större del. På varje enskilt område kanske det verkar som små summor men sammantaget blir det mycket. Och framför allt är det rika och friska som tjänar på det medan de sjuka får betala.
Vi har idag en vård i världsklass. Men framför allt har vi en vård om inte skiljer på rik och fattig, en vård som ska vara lika bra för alla. Andra länder har valt andra system och borgarnas privatiseringsförslag oroar för en utveckling åt det hållet.