En fungerande primärvård är oerhört viktig för medborgarnas tillgång till sjukvård. Gotland har två fungerande privata vårdcentraler. Samtidigt har Region Gotland ansett sig tvungen att lägga ner egna icke fungerande primärvårdsenheter. Nu hoppas man att någon privat aktör ska vara beredd att bedriva primärvård (i Roma) där Regionen själv har misslyckats.
De som listat sig vid privata vårdcentraler bryr sig nog mer om att vården fungerar än om ”vinster i välfärden”. Ändå utmålas de privata vårdcentralerna som ett problem av rödgröna partier som aspirerar på regeringsmakten. Deras existensberättigande är ifrågasatt.
Vad har privata vårdcentraler gjort för primärvården, på Gotland och i Sverige? Det kom ett pressmeddelande från Vårdföretagarna i går, om vad som hänt sedan vårdvalet infördes. På sex år, mellan 2007 och 2013, har det totala antalet vårdcentraler ökat med 18 procent. Läkare vid de privata vårdcentralerna har i genomsnitt 500 färre patienter knutna till sig, än vad de läkare har som arbetar vid vårdcentraler som drivs av landsting och regioner.
På Gotland har två nya privata vårdcentraler bidragit till att antalet läkarbesök per 1 000 invånare ökat från 1 216 år 2007 till 1 345 år 2012.
Att primärvården blivit tillgängligare och behandlar fler måste rimligen ha bidragit till att avlasta akutmottagningar och lasarett och specialistvården som helhet.
Ändå är opinionen onekligen förvånande negativ till vinstdrivande företag i vården. Vad kan det bero på? Mycket tyder på att det beror på en vrångbild av verksamheten och vinsterna.
För en vecka sedan publicerade Vårdföretagarna en rapport som visade att väljarna tror att vinsterna hos företagen inom vård och omsorg är fyra gånger större än de är i verkligheten. I genomsnitt tror svensken att 25 procent av de offentliga medel som går till privat vård och omsorg – 25 kronor av varje hundralapp – blir till vinst.
I själva verket rör det sig om bara 6,8 procent.
Det är bra att de gör en vinst. Företag behöver vinst för att vara livskraftiga. Men vinsterna är alltså inte i närheten av den nivå som väljarna tydligen föreställer sig. Varför de privata företag som verkar i branschen kan vara effektiva och tillhandahålla god vård och omsorg till en kostnad som är fördelaktig även ur skattebetalarnas perspektiv.
Vänsterpartiet är det parti som är mest militant i sitt motstånd mot vinster i välfärden. Det är också Vänsterpartiets väljare som har den allra mest förvrängda verklighetsbilden av företagen inom vård och omsorg. De tror att 40 kronor av varje hundralapp av skattemedel blir till vinster i företagen. Kanske skulle de tycka annorlunda om privata alternativ om de hade sanningen klar för sig.
Det finns en opinion mot vinster i välfärden. Men den behöver information snarare än gehör.