LEDARE
Den senaste opinionsmätningen visar ett fortsatt minskat stöd för regeringen. DN/Ipsos decembermätning visar också att både Moderaterna och Socialdemokraterna backar. I samband med mätningen har man också ställt frågan om utvecklingen i Sverige, om man tycker den går åt rätt eller fel håll.
47 procent av de tillfrågade tycker att det går åt fel håll medan 26 procent anser utvecklingen går åt rätt håll.
Andelen som tror att utvecklingen skulle se bättre ut med en socialdemokratisk regering är i nuläget över 50 procent enligt samma mätning. Så stort (50,4) är stödet för de rödgröna tillsammans. Men eftersom det inte finns ett rödgrönt regeringsalternativ är detta bara en hypotes.
Med tanke på det tumult som karaktäriserat Socialdemokraterna de senaste åren är det nog få som tror att Sverige skulle ha stått på stadigare grund med detta parti i regeringsställning. Men nu gäller inte frågan vad som varit utan hur det ska bli framöver.
Att politiker inte fullt ut kan förebygga ekonomiska konjunkturer och finanskriser förstår de flesta men att människor ska drabbas av myndigheters olika regelverk är svårare att förstå. Eller rättare sagt, det är svårt att förstå att det inte går att hitta politiska lösningar för att komma tillrätta med det.
De politiska lösningarna rent allmänt har varit få från regeringen den senaste tiden. Man kan ana att det kommer mer av den varan ju närmare valet vi kommer men politik och regerande handlar inte bara om att vinna val. Det handlar om att skapa förtroende och goda förutsättningar åt medborgarna i vardagen.
Trots att väljarstödet för regeringen sviktar i opinionsmätningarna är det få som har invändningar mot hur landets ekonomi har skötts sedan 2006. Sverige står starkt om man jämför med vår omvärld. Men det gäller också att ha en tydlig politik för att rusta landet för bättre tider när arbetsmarknaden börjar ropa efter arbetskraft.
En annan mätning visar att andelen osäkra väljare till stor del är kvinnor.
Kanske inte så konstigt. Jämställdhetsfrågorna har ju inte direkt varit i fokus. Kvinnor är också den grupp som fortfarande är projektledare för både den egna familjen samt för att ta hand om sjuka och åldrande släktingar. Kvinnor är också fortfarande i majoritet bland dem som håller uppe vår välfärd i vård, skola och omsorg.
Att få vardagen att fungera borde inte vara en valfråga utan alltid vara målet för politiken.