Var skapas jobben, Löfven?

Politik2013-04-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

När Stefan Löfven presenterade Socialdemokraternas nya målsättning, EU:s lägsta arbetslöshet, hänvisades det bland annat till Österrike. Ett land med 8 miljoner invånare och en arbetslöshet på 4,5 procent, Europas lägsta.

Läser man Sveriges Kommuner och Landstings rapport från en studieresa till Österrike i fjol för att studera just deras låga arbetslöshet kan man bland annat läsa att av alla som ingår i arbetskraften byter 49 procent arbete varje år: ”Arbetsmarknadslagarna är liberala och det är lätt för företag att anställa och avskeda”. Jag antar att det är en felskrivning och att man menar ”säga upp” och inte ”avskeda”. Men jag tror kanske inte just denna förklaring, en flexiblare arbetsrätt, är det som Socialdemokraterna har tänkt sig för att nå sitt nya mål.

Inte heller tror jag det är de partssammansatta råd som regionalt sköter administrationen av arbetsmarknadspolitiken i Österrike som åsyftas. LO sa ju nyss nej till början på en sådan satsning i Sverige. I Österrike finns branscher, fackföreningar, handelskammare och lantbruksrepresentanter i styrelsen för dessa lokala råd och därför har man en helhetssyn och naturlig koppling mellan det allmänna och näringslivet.

Ett system som skulle vara till godo oavsett om det råder hög arbetslöshet eller inte.

Näringslivet ja. Det är väl där som jobben skapas även om det i den socialdemokratiska världen verkar som att det är politikerna som ska skapa de hundratusentals jobb som behövs för att Löfvens mål ska kunna uppfyllas.

I sitt inledningsanförande på kongressen i går sades heller ingenting om hur man tänker nå målet, men om man studerar partiets förslag till budget för Sverige så är det höjda skatter som ska bana vägen.

Bland annat genom höjd krogmoms, höjd arbetsgivaravgift för unga och slopat Rut-avdrag som direkt drabbar de företag som ofta är ingången på arbetsmarknaden.

Totalt vill Socialdemokraterna höja kostnaderna för svenska företag med 31 miljarder kronor. Hur det kommer att skapa jobb återstår att se.

Däremot vill S inte åtgärda det som man anser är den allra störst orättvisan och hela orsaken till problemen att finansiera vår välfärd. Det som man kritiserar så fort man talar om regeringens politik: jobbskatteavdragen.

Lika ovisst är det med vilka samarbetspartners S tänker sig att genomföra den politik som ska leda till Europas lägsta arbetslöshet.

Miljöpartiet som säger sig vilja stå obundet mellan blocken har alltmer målat in sig som ett vänsterparti medan det riktiga Vänsterpartiet knappast nöjer sig med att stödja en S-regering utan att få några ministerposter.

De här frågorna är avgörande för hur många väljare lägger sina röster nästa år.