Var ska det sluta?
Felparkerade grodor.Foto: Matt Stamey/scanpix
Foto: Matt Stamey
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sedan dess har tyvärr en annan politik långsamt utvecklats. Tekniska nämndens arbetsutskott tog ännu ett steg i går, och snitslade banan mot högre parkeringsavgifter och på fler platser. Bland annat i innerstaden.
Långsamt. Så kokas en groda bäst.
Affärsidkarna i innerstaden kan därmed skriva upp ännu en sak på den långa listan av orosmoment. Kommunen flyttar ut sin personal. Trafiken begränsas. P-platserna på Stora torget verkar försvinna. Åtminstone de flesta av dem. Och de P-platser som finns kvar ska nu avgiftsbeläggas. Är det dags att ge upp och följa kunderna ut ur stadskärnan? Kvar blir ännu fler skyltfönster som gapar tomma över 40 veckor om året, för att fyllas med tingeltangel och andra turistfällor under högsäsongen.
Även utanför Visby har parkeringstiderna begränsats hårdare en tidigare på fler platser. Och det står väl inte på förrän platserna ska avgiftsbeläggas. För ibland på sommaren kan det ju vara svårt att hitta en bra P-plats.
Ju fler platser som avgiftsbeläggs, desto svårare blir det för kommunen att hävda att man vill styra var folk parkerar. Det blir allt tydligare att det handlar om att hitta ett sätt att generera intäkter. Även i går framställdes det i Radio Gotland som om huvudanledningen till avgiftsändringarna är nämndens underskott på 12,5 miljoner kronor.
Så resonerade man även i Båstad. Den 8 oktober skrev Helsingborgs Dagblad (HD) om hur länsrätten upphävt ett kommunalt beslut om att införa P-avgifter i två områden och tredubbla avgiften (från fem till 15 kronor i timmen) i ett tredje område.
Varför dömde länsrätten så? Det berodde på hur Båstads kommun motiverat beslutet. Tekniska förvaltningen hade ett sparbeting på 350 000 kronor och föreslog ökade parkeringstäkter som lösning. Nämnden följde tjänstemännens förslag. Men beslutet överklagades av en kommuninvånare, Torgny Brenton, som ansåg att motiveringen stred mot lagen. Till HD säger han:
— Det är självkostnad som gäller för finansiering av kommunala angelägenheter. Man får alltså inte ta ut större avgifter för att finansiera andra aktiviteter än den kostnad som aktiviteten i sig medför.
Nu har länsrätten alltså givit Torgny Brenton rätt. Och den som betalat P-avgifter i de aktuella områdena kan nu kräva tillbaka dem.
Undrar om det inte kan vara läge att börja lägga undan P-biljetterna.