Det glunkas och grymtas om Anders Björck, efter lördagens debattartikel i GA. Det sägs att han går någon annans ärenden. Att utspelet i färjefrågan, där statliga färjor sorterades in i en världsbild av en antigotländsk konspiration, är skrivet för att tjäna någon annans syften. Och dessa syften skulle vara Gotlandsbolagets.
Är det så? Inte lätt att veta. När Anders Björck 2009 rekryterades till PR-byrån JKL – som beskriver sin egen verksamhet som "rådgivare inom strategisk kommunikation" – då skedde det under pukor och trumpeter. Anders Björck sade till Upplandsnytt:
– Tillsammans med två andra personer med lång erfarenhet från näringslivet kommer jag att jobba i en särskild industrikonsultgrupp. Vi kommer att jobba med rådgivning, projekt, utbildning och mycket annat tillsammans.
Rekryteringen blev omskriven bland annat i Svenska Dagbladet och i viktiga branschmedier som Dagens Media och Resumé.
JKL är för övrigt samma byrå som rekryterade Göran Persson.
Vilka uppdrag som Anders Björck haft sedan 2009 talas det av naturliga skäl tystare om. PR-företagen försöker oftast vara diskreta med vilka kunder de har och exakt vad de gör för dem.
Då tvingas man spekulera. Det är inte optimalt. Men alternativet skulle ju vara att låta PR-företagen verka helt i det fördolda, utom när de väljer att själva vara öppna.
Det som talar för att Anders Björck är någon annans budbärare är hans uppdrag för JKL, hans plötsliga uppdykande i debatt i ett avgörande skede, bristen på band till ön (band som skulle kunna förklara hans engagemang) och att den position han valt att inta gynnar den part som har pengarna att betala för hans tjänster.
Det finns för all del också faktorer som talar mot att debattartikeln skulle skrivas inom ramen för hans arbete inom JKL.
1. Anders Björck borde inte vara en idealisk avsändare i sammanhanget, eftersom hans bakgrund saknar tydliga kopplingar till infrastrukturfrågor och Gotland.
2. Artikeln rymmer fundamentala missuppfattningar av den lokala opinionen och den beskriver statliga färjor som ett "förstatligande av ett fungerande företag". En formulering som rimligen också måste bygga på en missuppfattning av situationen.
3. Till sist andas artikeln en väl konspiratorisk tolkning av utvecklingen av relationerna mellan Gotland och staten i region- och försvarsfrågorna.
Dessa argument motsäger inte att Anders Björcks artikel skulle kunna vara ett led i en PR-byrås insatser för att manipulera den gotländska opinionen. Men i så fall är det en klantigare manipulation än man borde ha anledning att förvänta sig.
Om Anders Björck bara är ute i egna ärenden är spekulationer som dessa säkert frustrerande. Men det är oundvikligt att meriterade politiker som tar anställning i PR-branschen får dras med trovärdighetsproblem.
Om JKL eller något annat PR-företag har uppdrag som rör framtidens färjetrafik så kan vi vara övertygande om att man jobbar på flera fronter, bakom kulisserna. De som vet något är hemskt välkomna att höra av sig.