Var bussiga och verkställ

Foto: Björn Larsson Ask/SCANPIX

Politik2009-04-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När jag surfade förbi kommunens hemsida råkade jag stanna på en hållplats. "Ny strategi för kollektivtrafiken arbetas fram".
Inte en dag för tidigt, tänkte jag. Åtminstone är det mitt intryck att bussarna på vissa linjer rullar tomma år efter år utan att något händer. Ändå har nämnden löpande koll på läget, men har ändå hittills i huvudsak avstått från att agera. Vilket i så fall visar att man är mer oroliga för att ta kontroversiella beslut än vad man är för miljön.
Samtidigt är Gotland den region där invånarna använder kollektivtrafiken minst, trots att den också är mest subventionerad här. Resenärerna täcker drygt 20 procent av kollektivtrafikens kostnader. Skattebetalarna står för resten. (Jämförelsen blir i och för sig något missvisande då kommunerna på fastlandet oftast betalar kollektivtrafiken för skolungdomars resande. Men kollektivtrafiken på Gotland interndebiterar inte kommunen för alla bussiga kort-resor.)

Förutsättningarna för att formulera strategin verkar sunda. Tanken är att avgångstider ska vara mer anpassade till efterfrågan. Låter som en klok idé, tycker en amatör. Och Per-Arne Jonsson, chef för kollektivtrafikavdelningen, citeras:
- Det här kommer vi att ta fasta på när det gäller det konkreta arbetet. Bland annat kan det leda till en omstrukturering av de busslinjer som redan finns och med tonvikt på en förbättring av stomlinjerna. Genom att göra dem snabbare, öka turtätheten och bättre anpassa avgångstiderna till efterfrågan, kan vi i kombination med olika informationsinsatser, öka kollektivtrafikresandet på Gotland.
- Det främsta medlet att locka bilister är att erbjuda fler och snabbare resor med kollektivtrafiken. Däremot lockar inte låga taxor bilister i någon nämnvärd omfattning.

Kör buss där och då det finns resenärer. Kör inte buss när ingen åker. Och ändamålsenlighet är viktigare än pris. Så man kan minska subventionsgraden. Det här borde kunna leda någon vart.

Så jag ringde och pratade med Per-Arne Jonsson. Och han bekräftar intentionerna med den nya strategin för busstrafiken. Inte nog med det. Ett förslag är formulerat och ska upp i Tekniska nämnden vid sammanträdet om en vecka.
Det ska bli intressant att se om förslaget verkligen bereder väg för de konkreta och kontroversiella beslut som behövs. Och än mer intressant blir det att se om nämnden är beredd att agera.

Bussiga kortet, förresten. Är gratis buss dygnet runt verkligen rätt metod för att lära nästa generation att värdesätta kollektivtrafiken? Hur har värdesättningen av film, musik och spel påverkats av att man kan ladda ner gratis från nätet? Vad brukarna har lärt sig är att det inte är värt att betala för.