DEBATT
I dag börjar jag sista året på gymnasiet i det nya Wisbygymnasiet här på Gotland. Tack vare att jag går i en kommunal gymnasieskola kan jag känna mig någorlunda trygg över att politiska budskap efter valet inte kommer ha någon påverkan huruvida min skola kommer finnas kvar eller vara tvungen att läggas ned.
För det är så att stora delar av oppositionen vill förhindra elevers möjlighet att välja den skola som de vill gå i. Det kan handla om att Socialdemokraterna vill inrätta ett kommunalt veto som med kirurgisk precision kommer slå till när till exempel lärare vill starta en egen skola.
Vi har även de två vänsterpartierna i svensk politik som vill inrätta ett vinstförbud. I Sverige går det 300 000 elever i en friskola. Skolor som eleverna och deras föräldrar har valt, trivs med och som de inte vill se stängda. Av dessa drivs 70 procent i aktiebolagsform. På Gotland har vi sex friskolor där fyra är grundskolor och två gymnasieskolor. Totalt sett handlar det om 754 elever som riskerar att bli utan skola om det blir regeringsskifte efter valet i höst. Det är därav vår plikt att inte låta det ske!
Vänstern har lyckats skapa en bild av att vinst i välfärden är ett problem, vilket har väldigt lite med verkligheten att göra.
Välfärdsföretag är bättre på att leverera bättre välfärd än i den som utförs i offentlig regi, det ger bättre ekonomiska förutsättningar för Sverige och ökar möjligheterna för kvinnor att göra karriär. Den svartmålning som kommer från vänstern har sin grund i myter som enkelt går att slå hål på.
Att inskränka friheten att välja den skola man vill gå i är ingenting annat än ren socialism. I Sverige ska det finnas en skola för alla.
Det är därför det är en självklarhet för mig att det behövs alternativ till de kommunala skolorna som gör att elever och föräldrar kan välja den skola som passar just dem allra bäst. Det är något som gynnar alla, både elever, föräldrar och lärare.
Att drastiskt minska utbudet på skolor att välja mellan är att omöjliggöra för elever att hitta den skola som passar deras intressen och behov allra bäst. Du skulle kunna testa själv för att se vilken arbetsplats som skulle bli din nya om det var politikens tjänstemän som styrde över vilka arbetsplatser som fick existera.
För mig är det en självklarhet att den som har valt att gå i en friskola, även ska få göra det efter den 14 september.
Det är förargligt att oppositionen vill stänga igen dessa av enbart ideologiska skäl och inget annat.