I somras släppte den av USA spionmisstänkte Edward Snowden en bomb: den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA utför en bred övervakning av såväl internet- som telefontrafik. NSA har dessutom avlyssnat olika EU-institutioner. Nyligen släppte Snowden bomb nummer två: 35 världsledare har avlyssnats av NSA.
Den engelska tidningen The Guardian, som Snowden läckte informationen till, avslöjar att NSA har uppmuntrat högt uppsatta tjänstemän inom den amerikanska statsapparaten att ge dem ledande utländska politikers telefonnummer för avlyssning.
De världsledare som har avlyssnats namnges inte. Säkerligen har flera av Europas ledare bevakats av den amerikanska säkerhetsmyndigheten. Bevisligen gäller det Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
I onsdags ringde Merkel den amerikanske presidenten Barack Obama och begärde en förklaring. Även om det är omöjligt att veta vilka ord som utbyttes kan man nog satsa en nätt summa på att telefonsamtalet var ett av de mer obekväma som Obama har fått motta under sin tid som president.
Enligt Vita Husets talesperson Jay Carney meddelade Obama förbundskanslern att USA vare sig avlyssnar henne i nuläget, eller har för avsikt att göra det i framtiden. Det är en klen tröst för Merkel, vars samtal förmodligen har avlyssnats i flera år.
Det är tveksamt huruvida den amerikanska säkerhetsmyndighetens aktiviteter är olagliga eller ej. Storbritannien och USA har skrivit på ett avtal där bägge staterna åtar sig att inte spionera på den andra. Tyskland och USA har däremot inte undertecknat ett liknande avtal.
NSA:s agerande må befinna sig i en juridisk gråzon, men i moraliskt hänseende är det svartvitt. Stater bör inte spionera på sina närmaste allierade. Dels är det svårt att förklara varför man har valt att spionera på ett land som man vanligen samverkar med. Dels försvårar det förutsättningarna för framtida samarbete, både militärt och ekonomiskt.
Det finns förstås skäl till varför det kan vara praktiskt för USA att hålla koll på sina närmaste vänner. Men frågan är om fördelarna med spionage överväger nackdelarna. Som Obama har fått erfara medför det en betydande risk för de diplomatiska förbindelserna ifall övervakningen avslöjas.
Hittills har inga åtgärder vidtagits av vare sig Tyskland eller något annat land som är involverat i avlyssningsskandalen. Men det är inte otänkbart att det kan komma att ske.
Sedan en tid tillbaka sker förhandlingar om ett frihandelsavtal mellan USA och EU, det vore olyckligt om detta riskerades på grund av NSA:s handlande. Förhoppningsvis kommer Angela Merkel, och övriga världsledare, nöja sig med att läxa upp Obama offentligt.