Valskolkar de unga i höstens val?

Politik2006-06-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Får man tro Aftonbladet och sajten Lunarstorms Ungt val-enkät så röstar flickor mer på vänsterblockets tre partier och pojkar på partier till höger. Den trenden tror jag kan vara tämligen korrekt.
Men kan man verkligen lita på resultatet från Ungt val, där hela 120 000 ungdomar mellan 15 och 21 år uppges ha röstat? Nja, mer än tveksamt.
Det uppges att 21 procent av dem var blanka och 59 procent var på något av de sju riksdagspartierna. 12 procent gick till sverigedemokraterna, sd, som putsat sin politiska fasad på senare år.

Främlingsfientliga
I grunden är och förblir dock detta högerpopulistiska parti samma främlingsfientliga och mot invandring-parti, som det länge varit.
Sverigedemokraterna har satsat på att nå ett bra resultat i Ungt val. Partiet brukar göra det på mindre val, som i kyrkofullmäktigevalet och arrangemang som detta.
Oavsett om det var en skicklig kupp eller inte för att lura Aftonbladet och Lunarstorm tyder resultatet onekligen på en kupp.
De osannolikt höga sympatierna för sverigedemokraterna har inget som helst stöd i de vanliga opinionsmätningarna. Uppenbarligen har sd-uppmaning till sina sympatisörer att rösta flera gånger med falska e-id gett partiet ett osannolikt högt stöd.
Ett stöd som det inte finns några som helst stöd för i andra, mera seriösa opinionsmätningar. Därför ska man nog ta de nu rapporterade resultatet med en stor näve grovsalt.
Några sverigedemokrater med säte i riksdagshuset på Helgeandsholmen är definitivt inte i sikte. Det skulle förvåna mig mycket om det blev så.
Varför har de unga röstat som de gjort? Ett svar är att de vill protestera.

Jobb och bostäder saknas
Ett motiv är att de unga har det svårt. Det finns för få jobb för dem att få. Nästan alla enklare ""ingångsjobb" är bortrationaliserade och många företag tar därtill in bara ett minimum av vikarier.
De unga har också skäl att vara lite sura över att det saknas bostäder, i alla fall inga till en överkomlig månadspeng. Bostadsbristen är dessutom störst där det finns ett visst utbud av lediga jobb, främst i storstadsregionerna och en del universitetsorter.
Till detta kommer en osäkerhet som de yngre utsätts för beroende på omfattande massmedial exponering av reklam och svåruppnåeliga ideal (utseende, kropp) som inte förekom i lika hög grad för 15 - 20 år sedan och tidigare.

Driva ungdomsfrågor
Lägg så till detta att ungdomsförbunden inte alls i samma grad som tidigare förmått driva på i centrala ungdomsfrågor.
Och att de etablerade moderpartierna i sin profil- och ideologilöshet gradvis förlorade grepp över särskilt ungdomsväljarna och deras engagemang i samhällsfrågor. Partierna har ju numera allt färre aktiva medlemmar.
Risken för ett sjunkande valdeltagande - särskilt bland unga väljare - i höstens val finns där och får inte nonchaleras.
Visst kan det gå vägen för regeringen också i höstens val. Men risken finns att det sker till priset av ett lågt valdeltagande och ett svagt stöd från de unga väljarnas sida. Det är allvarligt med tanke på kommande framtida val.