Valrörelsens monster

Politik2006-03-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Senaste tidens inrikespolitik har handlat om allt annat än vad respektive parti vill göra om det vinner valet till hösten. Att valrörelsen nu inte kommer bli särdeles smutsig kan var och en vara övertygad om - inte ens ungdomsförbunden kommer att våga, ens med glimten i ögat, driva med andra partiers politik. Allt på grund av de trista och plumpa mejl som skickades från socialdemokraternas högkvarter. Och partiets ungdomsförbunds utmålningar av moderatledaren som en ulv i vanliga kläder.
Att moderaterna reagerar så starkt på mejlen är fullt förståeligt, men deras reaktion på SSU:s bilder är en smula överdriven. Ungdomsförbunden bör ha en större frihet att vara lite grövre - de är trots allt unga och är oftast inte så slipade.
Vid en direkt fråga till moderatledaren vad han mest brinner för om han skulle vinna valet i höst är att han vill få fler i arbete. Föga överraskande - vilken svensk politiker skulle svara annorlunda?
Moderatledaren menar att partiet vill skapa förutsättningar från två håll - från arbetstagaren genom att göra det lönsamt att jobba och från arbetsgivaren genom att göra det lönsamt att anställa. Och det är nog en lyckad strategi - men var finns de nya jobben? I tjänstesektorn svarar de flesta politiker unisont, för var och en inser att Sverige näppeligen kommer att kunna konkurrera med låglöneländerna i tillverkningssektorn.
Det talas mycket om att invånarna behöver högre och bättre utbildning - och det är i allt väsentligt sant - men det behövs också politiska satsningar för dem som inte kan eller vill bli akademiker. Det finns mängder av människor som inte vill något hellre än att jobba men saknar utbildning och har kanske inte fullständiga kunskaper i svenska. För dessa borde en utvecklad tjänstesektor passa - skattesubvention på hushållsnära tjänster skulle exempelvis ge en helt ny arbetsmarknad. En nyligen genomförd studie visar att turistnäringen fungerar för många som en inkörsport till arbetsmarknaden. Det går inte bara att utbilda oss ur krisen, politiska krafter måste ge förutsättningar för att även enklare tjänster får utrymme.
Det är valår i år. Och för att kunna koncentrera sig på det viktiga måste landets två största partier sluta käbbla om vem som har dummast kampanjer och börja snacka politik. Annars tröttnar nog väljaren långt innan september.