LEDARE
Det är drygt tre månader kvar till riksdagsvalet. Det är bara att hoppas att svenskarna behagar sätta sig in detta val lite bättre än de gjorde i EU-valet.
Men förutom det individuella ansvaret att faktiskt sätta sig in i vad det handlar om och ta ställning, vilar ansvaret på våra politiker att forma sina budskap och sitt sätt att kommunicera så att väljarna engageras och förstår skillnaden mellan att rösta på S och M.
Och för medierna att granska de politiska förslagen och inte bara beskriva spelet och personfrågor.
Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet är två partier som hittills inte fått sin politik granskad över huvud taget. Deras hjärtefrågor, miljön och jämställdheten, tilltalar de flesta människor. Men målet är en sak, vägen dit kan se väldigt olika ut.
FI:s insteg i Europaparlamentet applåderar jag från hela mitt hjärta. Är det nånstans detta parti kan göra nytta så är det där.
Det är när man för ner partiets nationella politik i konkreta termer som själva jämställdhetsmålet försvinner i en illröd socialistisk stat som känns oerhört omodern och avlägsen för mig.
För att inte tala om vad det skulle kosta att genomföra partiets alla reformer och förslag. Enligt tidningen Expressen som bett nationalekonomen Stefan Fölster räkna på vad det skulle kosta framgår att bara den kortade arbetsiden skulle kosta 254 miljarder kronor.
Förutom de sänkta reallöner och minskning av BNP som blir följden och självklart i sin tur leder till ytterligare konsekvenser.
Miljöpartiet består till väldigt stor del av människor som bor i städer vilket tydligt märks i deras politik där miljön och naturen blir något man ska bevara och åka ut till för att titta på. Inte företrädesvis något man ska leva med, i och av.
Förutom mer fokus på den konkreta politiken de olika partierna går till val på kan man hoppas att de politiska företrädarna på alla nivåer, kanske främst kommunnivå, kammar till sig lite när det gäller att kommentera andra partiers politik och företrädare.
I sociala medier delade lokala moderater i veckan friskt artiklar om Feministiskt Initiativ om avhopp från styrelsen och manshatande kampsånger.
Det mesta var från 2005, alltså nästan tio år gamla och knappast relevanta i dag.
Alla, inte bara politiker, borde tänka ett ögonblick innan de delar vidare saker i sociala medier.
”Är det här rimligt, aktuellt och relevant?” är frågor man bör ställa sig. Att gå till källan innan man kommenterar och delar är bra oavsett vad det handlar om.
Samma gäller vilka olika grupper och sidor man väljer att ”gilla”. Alla måste inte göra som jag men om det saknas en tydlig och namngiven avsändare ska man nog vara lite betänksam.
Med tanke på genomslaget i just sociala medier påverkar dessa budskap oss mer än bevakningen av politiken som många väljer bort.
Jag hoppas att saklighet och respekt ska bli ledord i den följande valrörelsen, gärna kryddad med en del välbehövlig humor.