Valmanifest ett steg på rätt väg
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I dagarna är det skolavslutning på många håll i landet - och många skolor väljer att fira den i traktens vackraste och mest traditionsbundna lokal - kyrkan. Kyrkan har varit en del av det svenska samhället väldigt länge och betygsutlämning eller lite nynnande på "Den blomstertid nu kommer" tvingar näppeligen på elever kristendom. Men trots det så har diskrimineringsombudsmannen, DO, uttalat sig om att det är fel att använda kyrkor som lokal till student- eller skolavslutning.
Det är en tydlig bild av svenska samhället. I sin välvilja att vara alla till lags så skapar man samtidigt en skepticism mot dem som är annorlunda. I det här fallet de som inte har samma anknytning till en kyrkobyggnad som de flesta trots allt har.
Utanför en annan vacker byggnad, Stockholms stadshus - där folkpartiet hade samlats för att anta sitt valmanifest - festade hundratals nyexaminerade poliser tillsammans med huvudstadens nybakade studenter som vrålande åkte genom staden på lastbilsflak.
I folkpartiets valmanifest kan man bland annat läsa att partiet vill införa obligatorisk svenskundervisning för invandrare som söker utan att kunna svenska.
Språk är viktigt, inte minst i ett nytt hemland. Där har folkpartiet helt rätt. Men problemet är att partiet återigen lyckas utmåla invandrarna som sådana som kommer hit, struntar i att lära sig svenska och bara lever på bidrag. Det är olyckligt eftersom partiets integrationspolitik i stora delar är bra.
Folkpartiet föreslår även en rad andra saker. Som exempelvis betyg från sjätte klass, stor oberoende forskningsfond och kortare kö till vård. Detta är goda idéer men drunknar i partiets populistfjäsk till förklaring av sin integrationspolitik.
Under avsnittet om integration står det att ingen ska få bidrag utan att delta i så kallad jobbgaranti. Vilket man förhoppningsvis även anser ska omfattas av svenska medborgare som får bidrag - även om det inte står under ett mer allmängiltigt politikavsnitt.
Under avsnittet "trygghet" radas en mängd åtgärder upp mot fusket i sjukförsäkringen, bland annat ska en minister mot fusk inrättas vid en borgerlig valseger. Slående är att socialbidragsproblematik ligger under integration medan sjukförsäkringsfusk ligger under trygghet. Det ena framstår i folkpartiets värld som ett invandrarproblem och det andra som en allmän problematik.
Men generellt sett så är folkpartiets valmanifest bättre formulerat än tidigare program om integration från partiet. De har uppenbart lyssnat på kritikerna, även om folkpartiledaren Lars Leijonborg förnekade det vid den presskonferens där manifestet presenterades. Han menade att partiet inte backade utan "kallade saker vid sitt rätta namn".
Folkpartiet har en bit tillbaka till sin renaste liberalism utan tröttsamma taktiserande utspel. I bästa fall kanske årets valrörelse kan vara ett steg på rätt väg.