Väljarna vill inte att de ska mörka sig till makten

Sjöstedt (V), Fridolin (MP) och Löfven (S). Med tre olika synsätt och helt utan färdiga överenskommelser.

Sjöstedt (V), Fridolin (MP) och Löfven (S). Med tre olika synsätt och helt utan färdiga överenskommelser.

Foto: Pernilla Wahlman / TT

Politik2014-07-12 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I ett brev till gårdagens ledarsida så höll Inge Johansson med mig om att frågorna var felställda i Dagens Nyheters opinionsundersökning om blockpolitiken.

Däremot menade han, utan att på något sätt underbygga sitt påstående, att det är "få som tilltalas av blockpolitiken". Att väljarna föredrar att rösta på enskilda partier, som sedan fritt får använda sitt mandat för att förhandla med andra partier.

Inge Johansson har fel. Åtminstone enligt en annan opinionsundersökning, som jag fått nys om. En undersökning där frågan om blockpolitiken, enligt min mening, är betydligt bättre ställd än i DN:s.

Undersökningen har i och för sig gjorts bland drygt 2 000 stockholmare, men jag kan inte se att det geografiska urvalet på något avgörande sätt skulle påverka resultatet.

I undersökningen från Demoskop fanns två påståenden:

A: Partier som kan tänkas samverka bör före valet ge ett gemensamt besked till väljarna hur viktiga frågor ska lösas och sedan leva upp till det efter valet.

B: Partier som tänker samverka bör gå till val på en egen uppfattning och först efter valet förhandla ihop sig.

De tillfrågade fick sedan avgöra vilket av dessa påståenden de mest håller med.

32 procent höll helt och hållet med A. 30 procent höll mest med A. Totalt 62 procent är alltså för blockpolitik.

Det var sju procent som helt och hållet höll med B. 13 procent höll mest med B. Totalt 20 procent är alltså mot blockpolitik.

De resterande 18 procenten var de som tyckte lika mycket A som B (15) eller inte svarade alls (3).

62 procent mot 20 är en förkrossande övervikt för åsikten att de partier som tänker samarbeta, faktiskt ska ge besked om VAD de tänker samarbeta om och hur.

Att väljarna inte gillar blockpolitik är alltså struntprat. Motståndare till blockpolitiken – det är främst de partier som inte klarar av att ge de besked som väljarna efterlyser.

De rödgröna vill ta över regeringsmakten. Men vi får inte veta hur de ska samarbeta och vi får inte reda på politik eller program för en sådan regering. Det vore egendomligt om detta inte ger de rödgröna svåra problem i valrörelsen. Jag tror att det kommer att bli mer uppenbart ju närmare valdagen kommer, att det finns väljare som har problem med att de rödgröna försöker mörka sig till makten.