Vänsterpartiets dag användes till att lägga fram ett genomarbetat förslag om att ändra lagstiftningen så att kommuner, landsting och staten ska avgöra var icke-offentliga aktörer inom vård, omsorg och skola ska få etablera sig.
Dessutom tillåts inte att vinsterna ur den privatdrivna sjukvården, äldreomsorgen och skolan kan plockas ur verksamheterna och försvinna till aktieägare i skatteparadis. Skattebetalarnas pengar ska gå till bättre skola, förskola, sjukvård och äldreomsorg.
Det är inget revolutionerande med detta förslag från Vänsterpartiet. Sverige är extremt nyliberalt och ger företag i välfärdsbranscherna i princip fri dragningsrätt på skattepengarna. Norge, Danmark och många länder i Europa har begränsningar för företagen att plocka ut vinster ur äldreomsorg och annan välfärd. Till och med en del elituniversitet i USA är icke-vinstdrivande.
Jag tycker Vänsterpartiet hittat en bra avvägning i frågan om vinster i välfärden. De flesta stora bolagen ägs av riskapitalbolag som plockar ut vinster på åtta-tio miljarder om året i Sverige. För riskkapitalbolagen är det ingen risk. Medborgarna betalarna ju och vård, sjukvård, skola och förskola måste ju finnas. De tar inga risker, utan tar hem vinstmarginaler långt bättre än bankerna.
Gotlandsaktuella Pjäsen, som nu drivs av Attendo, får cirka 60 miljoner kronor om året av region Gotland. Enligt Attendos årsredovisning har de en vinstmarginal på åtta procent.
Det gör att de plockar ut 4-5 miljoner kronor om året i vinst på Pjäsen. Pengar som förstärker Gotlands äldreomsorg nästa år, när regionen tar över driften i egen regi. De rödgröna har lovat att driften ska ske till samma kostnad som nu, och med minst samma kvalitet. Men med förhoppningsvis bättre personalpolitik, då samordning kan ske med annan äldreomsorg.
LO driver på för valfrihet utan vinstuttag ur välfärden. Vänsterpartiet har lagt ett färdigt förslag. Socialdemokraterna för en livlig debatt internt om var de ska landa.
Folkopinionen har efter Carema-skandalen ökat för att vinster inte ska kunna tas ur välfärden. Demokratin måste ta tillbaka välfärden från riskkapitalisternas vinststyrda drift till en välfärd efter de äldres, barnens, eleverna och de sjukas behov.