Välfärdsoligarkerna utarmar vård och skola

Politik2014-07-07 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tankesmedjan Tiden har gjort en spännande rapport över hur det välfärdsindustriella komplexet växt fram i Sverige. Vi har det mest liberala systemet i världen för vinstdrivande bolag inom välfärden. De som drivit fram detta med stöd och pengar från näringslivet var Folkpartiet, Moderaterna, Centern. De senaste åtta åren har Kristdemokraterna, som ansvariga för Socialdepartementet, understött bolagens möjligheter att plocka vinster ur välfärden och marknadsanpassa skolan, vården och äldreomsorgen.

Personbanden mellan politiker, företagare och direktörer är starkt. Många politiker har varit med om att sälja vårdcentraler, skolor och äldreboenden och sedan gått in i företagen och tjänat miljoner som ägare. Eller sålt till släkt och vänner.

Från början drevs välfärdsbolagen av svenska företagare, som drev upp vinsten och värdet på bolagen. Sedan började säljkarusellen då olika riskkapitalbolag köpte upp de olika välfärdsbolagen till fantasisummor och startarna blev miljardärer eller mångmiljonär.

Ett typexempel är Attendos grundare Gustaf Douglas, medlem i Moderaternas partistyrelse, som tillsammans med Melker Schörling efter några år sålde Attendo till ett brittiskt riskkapitalbolag för 2,2 miljarder kronor. Det blev en vinst på 600 miljoner kronor för de två att dela på. Berikad blev även Attendos vd Henrik Borelius, som dessutom råkar ingå i Moderatregeringens välfärdsutvecklingsråd.

På Gotland drev Attendo tidigare det stora äldreboendet Pjäsen. När jag översatte vinsten från koncernen till Pjäsen och angav den till fem miljoner kronor om året, så förnekades det inte av Attendo. De äldre på Pjäsen fick mindre omsorg för de fem miljoner kronorna, som istället gick till Attendos ägare.

Den privatägda Atheneskolan byggdes upp av två hängivna rektorer på Gotland, som sedan sålde till Pysslingen. Som i sin tur blev uppköpta av jättekoncernen Academedia. Inom denna jättekoncern tillämpas principen med räntesnurror för att undvika att betala skatt. Vinsterna från bland annat Atheneskolan går till att betala räntorna till det bolag, som äger Academedia. Hur stor vinst Atheneskolan ger varje år, som eleverna går miste om, är okänt.

Även om det varit främst borgerliga partiföreträdare som drivit fram och berikat sig på välfärdsbolagen, så finns en del socialdemokrater, som också blivit rika på välfärdbolag. När man undersöker vad svenska folket tycker, så vill 75 procent ha bort vinsterna i välfärden. Men de vill ha kvar valfriheten. Detta kräver eftertanke och genomtänkta förslag från de politiker som vill följa folkets vilja och ta bort vinsterna i välfärden, men samtidigt bevara valfriheten att välja skola och vårdcentral.