Väldigt svårt att gilla läget

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Politik2011-03-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I tisdags var det Internationella vattendagen, vilken instiftats av FN för att uppmärksamma vattnets betydelse för allt liv på vår planet. Det är bra, för vi behöver nog emellanåt påminnas om hur viktigt det är med en trygg framtidsförsörjning av rent vatten. Enligt Stockholm International Water Institute behöver en människa omkring 50 liter vatten per dygn för att dricka, laga mat, tvätta och till personlig hygien. Det är ungefär vad ett svenskt normalhushåll använder per dygn till att bara spola i toaletten!

Omtanken om vårt vatten är viktig och precis som jag tidigare skrivit har här de lokala vattenråden på Gotland en betydelsefull roll. Genom sina egna vattenprover avslöjade de bristerna vid avfallsanläggningen i Roma och flera reningsverk. Många av reningsverken utanför Visby är ålderstigna och gränsen för deras kapacitet har passerats. Därför kan man inte annat än förundras över att det i till exempel Ljugarn hela tiden beviljas nya bygglov, trots att reningsverket inte räcker till. Hur länge ska regionen blunda för verkligheten?

Vid LRF:s regionstämma förra veckan antogs ett uttalande om lantbrukets möjligheter att bidra till den gröna energiomställningen i form av åker- och skogsenergi, biogas, vindkraft och även småskalig vattenkraft. Det är bra att LRF trycker på, för när det gäller de förnyelsebara energikällorna behövs all opinion. Visserligen har det på senare år hänt mycket positivt, men så länge kärnkraften finns med i energileken som Svarte Petter går det långsamt.

Om alla regeringar och ministrar oavsett politisk kulör följt folkomröstningsresultatet från 1980 om kärnkraften, hade läget idag varit annorlunda. På dessa 30 år skulle utbyggnaden av de förnybara energislagen och energieffektiviseringen förmodligen ha varit total. Nu har tiden istället använts till att omförhandla och träffa nya överenskommelser till kärnkraftens fördel. Trots de senaste händelserna i Japan anser många att eftersom vi har vår kärnkraft är det bara att gilla läget. Tycker dock att det känns väldigt svårt att gilla läget!

På tal om energieffektiviseringar, bygg det nya badhuset i Rävhagen. Det borde vara tekniskt möjligt att utnyttja all spillvärmen från ishallen under hela vintern. Dessutom finns det gott om utrymme för parkeringsplatser och här finns redan förutom ishallen både fotbollsplaner och ridhus. Sportcenter var ordet!

Just nu är det mycket hallå kring den planerade bergtäkten i Bro. Den framtida tillgången på grus är en intressant fråga som ofta glöms bort i debatten. Nästan allt naturgrus är skyddat, så man krossar istället kalksten och berg till grus. Alternativet till att hela tiden öppna nya täkter och skapa för all framtid oläkbara sår i naturen, vore att hushålla med det som finns i till exempel Storugns och hos Cementa. Istället för att bara skeppa iväg all sten skulle en viss procent undantas till det gotländska byggbehovet av vägar och till betong. Genom att avstå en del av sin brytningsbara sten kunde de stora aktörerna på norr som en snygg gest "betala tillbaka" lite till Gotland.

I framtiden blir det akut brist på grus och import från fastlandet nödvändig, vilket kommer att påverka de redan höga byggkostnaderna ännu mer.

Trevlig helg!