Vägledningens rätta väg är ut

Politik2010-03-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Konsumentvägledarnas förening och Sveriges Konsumenter ställer Gotland och 80 andra kommuner i skamvrån. De anser att Gotlands kommuns konsumentvägledning är bristfällig. Den är inte tillräckligt tillgänglig. Den har bara öppet för direktrådgivning två timmar två gånger i veckan.

Först vill jag förmedla en viktig konsumentupplysning: Personligen blir jag inte ett endaste dugg överraskad av att en förening för konsumentvägledare anser att det behövs mer konsumentvägledning. Varje annat ställningstagande vore tjänstefel.
Men att en förening talar i egen sak behöver ju inte nödvändigtvis innebära att den har fel. Det finns dock extra goda skäl att vara vaksam och ifrågasättande.

Sveriges Konsumenter talar också i egen sak. På entreprenad bedriver organisationen konsumentvägledning för cirka 350 000 stockholmare.
Vidare är Sverige Konsumenter inte i grunden inte en riktig medlemsorganisation. Det är en paraplyorganisation med 27 medlemsorganisationer. Till dessa hör LO, ABF, PRO, Konsumentvägledarenas förening (jodå), SKTF, Unga Örnar och Studieförbundet Vuxenskolan. För att ta några exempel.
Verksamheten delfinansieras med statsbidrag.
Sveriges Konsumenter är INTE en konsumentförening i verklig mening.

Varför ska konsumentvägledning överhuvudtaget vara en kommunal angelägenhet? Det är en uppgift som lämpar sig för att sköta på nationell nivå. Och skulle inte konsumentorganisationerna kunna ta sig an en större del av denna uppgift? Även om uppgiften anses viktig är det ju inte självklart att kommunerna ska göra det. Också. Kommunerna borde få fokusera på skolan, vården och omsorgen.

Nå, oavsett om vad jag anser bör vara ett kommunalt uppdrag så finns det lagstiftning som dikterar vad kommunerna ska göra. Exempelvis är kommunerna enligt skuldsaneringslagen skyldiga att hjälpa till med att "fylla i ansökningsblanketten, ansöka om omprövning eller överklaga beslutet om skuldsanering". (Citat från Konsumentverkets hemsida.)Skuldsaneringslagen föreskriver: "Kommunen skall inom ramen för socialtjänsten eller på annat sätt lämna råd och anvisningar i budget- och skuldfrågor till skuldsatta personer. Denna skyldighet gäller även under skuldsaneringsförfarandet och under löptiden för en betalningsplan".

Men Konsumentverket konstaterar också att:
"I de flesta kommuner finns konsumentvägledare som kan ge dig hjälp inför eller efter ett köp."
Således: Just konsumentvägledare finns inte i alla kommuner. Och borde inte göra det heller.
Enligt Konsumentverket är det nio kommuner som har avvecklat konsumentvägledningen under det senaste året. 27 av 290 kommuner saknar den typen av konsumentverksamhet. Det är en utveckling i rätt riktning.