Våga se framtidens problem

Eva Nypelius (c) fortsätter diskussionen om hur välfärden ska finansieras i framtiden. Hon får svar i dagens ledare.

Eva Nypelius (c) fortsätter diskussionen om hur välfärden ska finansieras i framtiden. Hon får svar i dagens ledare.

Foto: Bengan Zettergren

Politik2010-04-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Alla människors lika värde och rättigheter är grunden för centerpartiets politik. Det yttersta målet är att var och en skall kunna växa som människa och ha möjlighet att förverkliga sina drömmar.
Då krävs bland annat en grundtrygghet, när det gäller våra välfärdstjänster såsom vård, skola och omsorg, som är gemensamt finansierad via skatter.
I den bredning som jag ingått i inom SKL pekar vi på att vi har en gemensam utmaning framöver, hur denna välfärd skall finansieras. Fram till år 2035 visar beräkningar att gapet mellan behov och offentliga resurser med dagens finansieringssystem är 200 miljarder vilket motsvarar 13 kronor i kommunalskatt. Problemet är inte att det saknas resurser i samhället, utan hur de skall kanaliseras till välfärdstjänsterna.

Åldrande befolkning
Problemet uppkommer därför att vi får en allt mer åldrande befolkning, medellivslängden ökar och andelen i arbetsför ålder minskar.
Förväntningarna på ökad kvalitet och teknikutveckling med mera gör också att kraven på tjänsterna ökar i samhället. Samtidigt vet vi att för denna typ av personalintensiva tjänster ökar kostnaderna mer än för varuproduktion. Det finns ingen enkel lösningen, men helt klart är att vi behöver fler arbetade timmar i samhället. På det sättet visar rapporten att Alliansen jobbpolitik är helt rätt, vi måste alla utifrån vara och ens förmåga, bidra genom fler arbetade timmar. Det är också genom en tillväxtpolitik som leder till fler jobb och sysselsättning inom den privata sektorn, som vi får gemensamma resurser till välfärden. Givetvis måste vi också se över hur vi på effektivaste sätt erbjuder medborgarna en bra offentlig service och även olika avgifter måste ses över. Är det till exempel rimligt med maxtaxor som gynnar de mest välbeställda?
Alla partier är politiskt eniga om att vi har en utmaning som kräver politiska beslut om verksamhet och finansiering, utom Håkan Ericsson som förenklar allt. Visst kan skattehöjning vara en lösning, men att tro att allt kan lösas genom ökad statlig skatt är att ducka för problemen.
Höjda skatter innebär marginalproblem som till exempel att människor väljer att arbeta mindre vilket skulle få förödande effekter på den gemensamma välfärden. Inte ens socialdemokraterna i sin egen rapport om välfärden, tror att detta kan lösas enbart genom skattehöjningar.

Krävs nytänkande
Nej, här behövs ett nytänk och att vi faktiskt vågar diskutera hur vi vill att välfärden skall se ut och finansieras framöver. Här behövs ett ledarskap som vågar se problemen och vill diskutera olika lösningar.
Framtidens utmaning och frågan vi måste ställa oss är, hur nyttjar vi våra gemensamma skattemedel på bästa sätt?