Vad vet man om framtiden?

Foto: Agnes Wikmark/SCANPIX

Politik2008-10-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För ett par dagar sedan skrev jag om den indiske finansastrologen som (i efterhand) lyckades förutspå finanskrisen. Inte så imponerande. Men som en läsare påpekat för mig så är det ju inte ens alltid dekorerade proffs presterar så bra när de skall sia om framtiden på börsen.
Jag fick tipset om Carnegies Peter Lagerlöf, som två år i rad utsetts till Sveriges bäste analytiker. Och i juni, när han nyss mottagit utmärkelsen för andra gången, intervjuades han av ekonominyhetssajten E24.
- Vi tror på verkstadssektorn och framför allt Alfa Laval, ABB och Volvo. För den mer riskvillige tror vi att banksektorn kommer att värderas upp under året när kreditmarknadsoron dämpas. Även energisektorn hamnar i den positiva kolumnen.

Jojo. Året är ju inte slut än. Men på basen av det här lär han inte ta en tredje titel i rad. Samma kille uttalade sig för övrigt även i Affärsvärlden i juni.
- Vi har nyligen svängt om till en ganska positiv syn. Även om vi inte tror på någon fantastisk börsutveckling under resten av året, kommer kurserna definitivt att stå högre när året är slut.
Ordet "definitivt" skall man definitivt vara försiktig med i de här sammanhangen. Apan Ola vann Expressens aktie-SM 1993.
Själv har jag studerat nationalekonomi en gång i tiden. Vi som var lite vanvördiga refererade ibland till ämnet som "rita, gissa, spring".

Gårdagens GA skrev om hur DBW:s aktieportfölj minskat i värde från 110 miljoner till 49 miljoner kronor. Jag tillhör dem som tycker att det var ett klokt beslut av DBW att inte lägga resurser på att hjälpa kommunen med att finansiera festlokalen kallbadhuset. Och jag tror väl att man inom DBW är ganska tacksamma över att man inte behöver realisera delar av aktieportföljen just i dessa dagar, för att betala en sådan nota.
Just DBW befinner sig ju i en mycket gynnsam situation jämfört med många aktieägare. Man har råd att sitta lugn och vänta ut dagens baisse. Det är värre för dem som är belånade eller plötsligt behöver pengarna. Börsen drivs ned ytterligare av dem som nästan är tvungna att sälja för att ta sig till säkrare mark. Riskfyllda placeringar är, tja, riskabla. Vilket vi påminns om då och då.

Det är i motgången man prövas. Hittills verkar lågkonjunkturen snarast stärka regeringen. Samma sak händer Gordon Brown i Storbritannien. Jag tror det är dags för en ny Sifoundersökning snart. Den skall bli riktigt intressant. För en gångs skull kanske man kan hoppas på att det faktiskt har hänt något, och dessutom något positivt. Men ta det inte som en spådom. Det är bara en gissning.