Vad svarar Regionen på frågor om företagande?

Kanske ingenting. Kanske ingenting alls.

Kanske ingenting. Kanske ingenting alls.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Politik2014-01-29 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I förra årets ranking (från Svenskt Näringsliv) av kommunernas företagsklimat så hamnade Gotland på plats 254 av 290 kommuner. På två år har Gotland fallit ner från plats 208. Inte från himlen precis, men det går definitivt åt fel håll. Och inför årets ranking ser det inte ut som om Gotland kommer att göra en uppryckning. Tvärt om, faktiskt. Är det i år vi ska passeras av Oskarshamn och andra kommuner i rankingens bottenträsk?

Rankingen baseras på två olika typer av faktorer. Dels på enkätsvar från företagare och dels på hårda statiska fakta om förhållandena i regionen.

Enkätsvaren från i höstas presenterades tidigare i veckan. Det är inga stora förändringar, vad beträffar Gotlands resultat. Men de förändringar som faktiskt ägt rum går snarast åt fel håll.

Till i vår, då rankingen för 2014 presenteras, räknas även statistiska faktorer med. Och en av dessa är den kommunala skattesatsen. Eftersom de rödgröna höjt skatten med 50 öre, så påverkas naturligtvis Gotlands ranking negativt av detta.

Vad ska Gotland göra för att vårt företagsklimat ska kunna hävda sig bättre i jämförelse med andra kommuner?

Ja, till att börja med vore det bra om vi fick en kommunledning som förmår att vurma verbalt för företagande samtidigt som man bedriver en politik som faktiskt hänger ihop med retoriken. Det är uppenbarligen inte trovärdigt med: "Företagande är jätteviktigt, men företag ska inte få utmana offentliga verksamheter och vi ska inte ha några vinstdrivande företag i välfärden, även välfungerande privat äldrevård ska Regionen ta över driften av och friskolorna är ett stort problem för den kommunala skolan och visst kan vi tänka oss av avyttra kommunala fastigheter men då ska vi helst ge bort dem eller sälja dem till speciellt utvalda företagare."

Det är ju inte egendomligt om företagarnas upplevelse av företagsklimatet kallnar inför en sådan praktik.

Men jag tror ju också att företagsklimatet skulle upplevas som mycket gynnsammare av ett så enkelt kulturskifte som att Regionens företrädare och anställda tjänstemän blir mer nåbara. Det är ju bara ungefär en vecka sedan som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) presenterade en undersökning av kommunernas kvalitet när det gäller servicenivån i teleservice och e-posthantering.

Hur står det till med tillgänglighet och bemötande? Jo, med bemötandet står det väl hyggligt till, om man väl kommer fram. Men tyvärr var det så att många av dem som ringde eller mejlade med enkla frågor aldrig fick svar. Av 60 mejl som skickades under oktober och november i fjol så var det 14 som fortfarande var obesvarade när rapporten sammanställdes.

Självklart påverkar det företagarens upplevelse av företagsklimatet om hon eller han söker hjälp och information och blir helt ignorerad. Och självklart påverkar det också företagandet här negativt, när hugade företagare väljer andra kommuner eller andra karriärer.