Vad skiljer en gris från en bil?

Politik2014-02-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Det är inte länge sedan många debattörer och även politiska partier krävde att regeringen skulle rädda svensk bilproduktion. Många tyckte till och med att det var både rimligt och nödvändigt att staten skulle gå in som ägare till själva bilfabrikerna.

Nu är en annan svensk basindustri i djup kris: grisbranschen och i förlängningen faktiskt hela det svenska lantbruket. Här står mer på spel än arbetstillfällen, även om det i sig är en angelägen anledning att agera. Men från dem som ropade så högt under Saab-krisen är det ganska tyst.

Lantbruket tillverkar inte bara den mat vi äter. Alla öppna landskap som det skrivs sånger och dikter om, och som återfinns som motiv på precis hur många tavlor som helst i svenska hem, finns inte av en slump eller på grund av att man låtit naturen vara orörd, det skapas och underhålls varje dag av Sveriges bönder.

Lantbruket är en nyckelfaktor i en levande landsbygd, försvinner gårdarna försvinner också en stor del av service och tillväxt. Produktionen av förnybar energi skulle förlora sin bas och utvecklingen helt stanna av.

Det här är enkla fakta som de flesta som bor på landsbygden känt till sedan länge. Den akuta krisen för svenskt griskött har också till slut trängt igenom i riksnyhetsflödet och fler och fler inser hur allvarligt det faktiskt är.

Äntligen kan man tycka.

Dilemmat med Sveriges dubbelmoral i mat- och djuromsorgsfrågan har uppmärksammats på denna sida ett otal gånger, både på ledarplats och i krönikor av bland andra Åsa Odell.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) mötte svenska grisuppfödare i veckan för att diskutera strategier för att möta krisen. Tre arbetsgrupper låter kanske inte revolutionerande men med rätt sammansättning och krav på snabba resultat kan det hända saker.

En annan minister, finansministern och moderaten Anders Borg, talar ut i nästa nummer av tidningen Land Lantbruk, något som redan är sprängstoff i lantbrukskretsar och sociala medier.

”Jag tror inte att svenskt jordbruk överlever som industri. Vi måste höja förädlingen och satsa mer på lokalt och närproducerat” säger han till tidningen angående framtiden för svenskt lantbruk. Ett uttalande som antingen är en aning obetänkt eller grundar sig på en enorm brist på kunskap om svensk livsmedelsförsörjning.

För bara några veckor sedan uttryckte samme Anders Borg att han tyckte det var märkligt att lagen kan sätta stopp för att åkermark tas i anspråk när städerna behöver växa.

Det talas ibland om att Centerpartiet svikit landsbygden, några krav på andra partier att ens ha en politik för landsbygden hörs så gott som aldrig. Och ska man tolka Moderaternas inställning genom att lyssna på Anders Borg ska man nog inte hoppas på för mycket i den riktningen.