Vad säger Nimbus om företagsklimatet?
Foto: Nimbus Arkiv
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men det är på Gotland, det. Nimbus skickar dubbla signaler.
På Gotland drar man ner tillverkningen och hänvisar till en vikande marknad för båtar i lågkonjunkturens spår.
Men alla sitter inte i samma båt. Samtidigt gör företaget sin största investering någonsin vid anläggningen i Mariestad. Och inte kan man påstå att företagsledningen är speciellt öppen med vilka planer som ligger bakom en sådan fördelning av satsningar och neddragningar.
Jag vill åtminstone veta vad Nimbus ledning anser om företagsklimatet på Gotland. Båttillverkning är en verksamhet som omgärdas av tillstånd, restriktioner och miljöregler, vilket gör det nödvändigt att ha välfungerande relationer med en rad myndigheter. Inte så att potentiellt förorenande företag skall få fritt fram, men handläggningen skall åtminstone vara effektiv och resultatet någorlunda förutsägbart så länge villkoren möts.
Upplever Nimbus att detta brister på Gotland? Går det för långsamt? Känner man osäkerhet om de framtida villkoren för båttillverkning vid fabrikerna i Visby eller Fårösund? Känns det som det bara behövs ett infall från en tjänsteman, en ny tolkningen av vilka verksamheter som skall få vistas var, för att fabrikens existens skall vara hotad? Det skulle jag vilja veta.
60 anställda kan tvingas lämna sina jobb vid Nimbus om fyra månader. Åtminstone en tröst i bedrövelsen hoppas jag att det finns. GA skrev om varslen i lördags. I samma tidning listades på ekonomisidorna 110 lediga jobb på Gotland. En båtbyggare känner sig säkert inte som klippt och skuren för vart och ett av de jobben (exempelvis violinpedagog) men även om det internationella konjunkturen är svag så är den fortfarande förhållandevis god på Gotland. Mister du ett jobb står dig inte tusen åter. Men du är inte dömd till arbetslöshet.