Vad finns att se i det rödgröna skyltfönstret?

Wallers plats vid Adelsgatans norra ände. Skyltfönster fotograferat i februari i år.

Wallers plats vid Adelsgatans norra ände. Skyltfönster fotograferat i februari i år.

Foto: Mikael Edlund

Politik2014-09-09 05:56
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Skulle Gotland kunna vara ett skyltfönster för de rödgröna? Den där mönsterregionen där de rödgröna idéerna har förverkligats på ett gagneligt sätt som skulle få hela Sverige att tänka att "de där rödgröna, de kan gott få regera hela riket"?

Nej, det kan jag inte tänka mig. Inte med den där skattehöjningen, som kom trots en rad extraordinära intäkter, trots omfattande fastighetsförsäljningar och trots en för Gotland mycket fördelaktig omläggning av det kommunala skatteutjämningssystemet. Vi ska heller inte glömma raset för företagsklimatet eller nedläggningen av en fritidsgård helt på tvärs med givna vallöften.

Återkommunaliseringen av driften av äldreboendet Pjäsen vore kanske något för det rödgröna skyltfönstret. Om erfarenheterna hade varit goda. Men jag tror inte att de rödgröna på riksplanet vill dra onödig uppmärksamhet till negativa konsekvenser av en återkommunalisering som gjordes av ideologiska skäl.

Men det finns ju andra och större kommuner som de rödgröna skulle kunna använda som skyltfönster. De har ju makten i två av Sveriges tre största städer. Göteborg och i Malmö. Men egendomligt nog får vi aldrig höra något om hur stolta de rödgröna är över vad de gjort i Göteborg. De framhåller aldrig att de vill göra för Sverige vad de gjort för Malmö. Vad kan det bero på?

Svar på det kunde man få av författaren, dokumentärfilmaren och idéhistorikern Johan Norberg i hans kolumn i Svenska Dagbladet häromdagen. Han är sedan fyra år bosatt i Malmö och berättade bland annat om Niklas som startade hans favoritcafé.

”Jag kommer aldrig göra om detta”, säger Niklas efter det bemötande han fått av den kommunala byråkratin som lagt sig i varje detalj och hotat med böter.

”Många kvällar har jag gått hem och känt att jag pallar inte.”

Malmö kommer faktiskt några platser efter Gotland i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet, som 261 av 290 kommuner. (Gotland är 256a.) Och arbetslösheten är dubbelt så hög som i Sverige i genomsnitt.

Johan Norberg berättar vidare om en kommunal skola i kris, medan de friskolor som gör goda utbildningsresultat systematiskt motarbetas av kommunen.

Men Göteborg då? Nog måste rikets näst största stad, där man gillar att beskriva sig som "Sveriges framsida", vara något av ett skyltfönster för de rödgröna?

När tidskriften Fokus publicerade en kommunal ranking – "Här är det bäst att ha familj" – så hamnade Göteborg på plats 284 av 290 kommuner. Det lär ha bidragit att Göteborgs skolor underpresterar å det grövsta. Göteborg har fått skarp kritik av Skolinspektionen. En fjärdedel av grundskoleeleverna når inte kunskapsmålen i samtliga ämnen. Göteborg satsar mindre på skolan än Alliansstyrda Stockholm och barngrupperna i förskolan är större i Göteborg än i Stockholm.

Däremot planerar Göteborgs stad att ta sig råd testa att införa sex timmars arbetsdag. Testet ska utföras vid något eller några av stadens äldreboenden. Naturligtvis med bibehållen lön.

Jag tippar att testet kommer att visa att arbetsveckan minskar till 30 timmar. Samt att personalkostnaderna ökar med 33 procent. Om man inte låter omvårdnaden försämras.

Om de rödgröna har ett skyltfönster så gapar det lika tomt som i vissa oanvända butikslokal på Adelsgatan i Visby.