Vad är momsen på en näringslivsfrukost?

Politik2014-05-22 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag fick ett trubbigt nålstick av Ulla Pettersson på gårdagens S-märkta ledarsida i GT. Hon skrev:

"Mats Linder i Gotlands Allehanda tycker att regionen ska bekymra sig om HELA näringslivet och inte vara 'över-gränsen-vänskapligt inställd' till vissa delar. Ungefär som när regeringen på riksplanet sänker skatten för vissa företag alltså. Lägre krogmoms eller så."

Jo, jag tycker det är ett problem när man snedvrider konkurrensen. Just därför var det en bra idé att sänka restaurangmomsen, så att den är lika hög som matmomsen. När du ska äta lunch under en arbetsdag så tycker jag exempelvis att det är rimligt att du betalar samma lunch oavsett om du äter lunchen på matstället, eller om du tar med dig lunchen i en folielåda med papplock.

Tycker Ulla Pettersson att det finns något speciellt jämlikhetsvärde i att matmomsen ska vara dubbelt så hög i somliga sammanhang? Eller finns det något egenvärde i att med orättvisa skatter hålla nere en bransch som kan skapa många nya jobb?

Socialdemokraterna har en bekymmersam attityd till företagsklimatet.

Tyvärr missade jag den näringslivsfrukost om företagsklimatet som Region Gotland bjöd in till i går. Men jag kunde läsa om den på nätet, på regionens hemsida. Man hade bland annat presenterat den så kallade ”insiktsmätning” som görs av Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Stefan Persson, näringslivschef i regionen kallar mätningen för "ett trendbrott" när Gotland uppnår resultatet 59. (Det krävs 62 för godkänt och 70 för väl godkänt.)

Jag botaniserade i vårt arkiv och hittade en text jag skrev 30 maj i fjol, efter det årets näringslivsfrukost i samma ämne. Under rubriken "Region Gotland äter företag till frukost" skrev jag bland annat:

"Näringslivschefen Stefan Persson redogjorde för en undersökning från SKL där Gotland inte heller presterade över hövan. Speciellt inte i bygglovshanteringen. Men tydligen kan det vara en vändning på väg till nästa år. Vilket genast firades lite i förskott."

Det var samma undersökning. Då fick Gotland resultatet 57. Och betyget för just bygglovshantering har faktiskt blivit ännu sämre sedan dess.

Trendbrott? Mäh.

Av erfarenhet vet jag att det sägs väldigt många fina ord om företagande i sammanhang som dessa. Men det är ju fortfarande som jag avslutade texten i fjol.

"Samtal om förändring är nog bra, men ibland får man en känsla av att det är något man ägnar sig åt i stället för verklig förändring."