Utvärdera det privata

Efter många år av privatiseringar är det dags att utvärdera och se om det blev bättre och billigare eller sämre och dyrare. I ett helhetsgrepp på kommunens verksamhet och ekonomi.

Efter många år av privatiseringar är det dags att utvärdera och se om det blev bättre och billigare eller sämre och dyrare. I ett helhetsgrepp på kommunens verksamhet och ekonomi.

Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Politik2010-06-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det ideologiskt styrda försvaret för privatiseringarna i kommunen nådde höga höjder i Eva Bofrides ledare igår. Hon drämde felaktigt till med att jag skulle påstå att det privata företag, som sköter dialysverksamheten på Visby lasarett, fuskar.
Vad jag efterlyst är utvärdering av varför kostnaderna har ökat mer än det utlovades, när avtalet slöts. Hur kan det var så upprörande, att begära utvärdering av om kommunen och skattebetalarna i sin helhet har tjänat på eller förlorat på att anlita privata företag. Jag utesluter inte allt privat. Jag vill ha för kommunmedborgarna bra avtal som gör att det blir billigare och bättre.
Det verkar som de borgerliga med olika grader av blå färg glömt bort, att privata bolags huvuduppgift är att tjäna så mycket pengar som möjligt. Sköter de kommunens uppgifter blir det skattepengar, som går i vinst till aktieägarna. I de flesta fall handlar det om stora multinationella bolag. Där vinsterna allt som oftast hamnar i skatteparadis. Finns det då inte stor anledning att utvärdera privatiseringarnas effekter?
Hur bra kommunal verksamhet är, avgörs inte om det är kommunalt politiskt styrt eller ett privat bolag. Det handlar om ledning och styrning. Det finns goda exempel, där politiskt styrda kommunala verksamheter är både billigare och bättre än privat drivna. Ilija Batljan (s) har gjort Nynäshamns kommun till en mönsterarbetsgivare. De har i samverkan med Kommunal genomfört heltider för alla som vill ha det. Då har sjukfrånvaron och kostnaderna för övertid minskat och kommunen har sparat fler miljoner kronor per år. Och de anställda trivs, utvecklas och gör ett bättre jobb.
Jag ifrågasätter inte de privata bolagen på Gotland. Jag ifrågasätter politikernas sätt att göra avtal med de privata bolagen. De borgerliga visar ointresse för en helhetssyn på privatiseringarnas effekter på kommunens totala verksamhet och ekonomi. Jag beklagar deras ovilja, att ta en paus med privatiseringarna och först utvärdera vilka effekter det fått.
Efter många års privatiseringar är det dags att ägna all politisk fokus på att göra kommunen till en mönsterarbetsgivare, så varje skattekrona används på bästa sätt. Och inte hamnar i skatteparadis.