Utspelet gynnar oppositionen

Politik2007-03-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"I värsta fall kommer delar av förnyelsen av centern även leda till problem för fyrpartialliansen." Orden är folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhags.
Man skulle också kunna uttrycka det så här: folkpartiets angrepp på sina allianskollegor hotar samarbetet.
Erik Ullenhag förde fram sin farhåga på Dagens Nyheters debattsida i måndags och menade att det finns nyliberala inslag i centerpartiets politik som kan hota hela alliansens regeringsinnehav.
Det finns tusen och en invändning mot ett sådant resonemang. En är att inget samarbete mår bra av angrepp inifrån. En annan är att enskilda riksdagsledamöter bör ha frihet att få tycka annorlunda än majoriteten i sitt parti, annars stannar debatten och utvecklingen av. Den starkaste invändningen är dock att Erik Ullenhags kritik av centerpartiet egentligen borde riktas mot de egna leden - den förändring som folkpartiet genomgått de två senaste mandatperioderna ligger inte heller i linje med "socialliberalism" som Erik Ullenhag i artikeln bekänner sig till.
Däremot har folkpartiet inte heller rört sig mot det så kallade nyliberala hållet utan snarare mot mer av krav och intolerans.

Vatten på skällkvarn
Partisekreteraren går dessutom sin socialdemokratiska kollega Marita Ulvskogs ärenden genom att kalla sina egna allianskollegor för nyliberala. Snacka om att ge oppositionen vatten på sin skällkvarn om det "nyliberala systemskiftet", de menar - helt felaktigt - att den borgerliga regeringen genomdriver.
Ordet nyliberal har för många i samhällsdebatten blivit ett skällsord för allt man inte gillar. Alla möjliga åsikter från förändrad a-kassa (men ändå en generell sådan) till att förespråka kärnkraft har beskyllts för att vara nyliberala ståndpunkter av den samlade vänstern i Sverige.
Det kan vara så att folkpartiet förtvivlat försöker få uppmärksamhet. Opinionen dalar och intresset svalnar.
Demokrati förutsätter diskussion och tydliga åsiktsbrytningar. En allians som vore helt sams skulle bli ointressant. Till och med inom partier behövs åsiktsskillnader. Det borde - om någon - Erik Ullenhag begripa.
Det går opinionsmässigt dåligt för folkpartiet. Och det går förhållandevis bra för centern. Centerpartiet har under Maud Olofsson genomgått stora förändringar - mestadels positiva. Partiet har tagit över en del av folkpartiets hjärtefrågor. Många minns diskussionen om övergångsregler för nya EU-medborgare där centerpartiet stod upp för den liberala linjen om fri rörlighet. Då var folkpartiet för övergångsregler. Men en intern motståndsrörelse inom folkpartiet fanns. Och leddes då av Erik Ullenhag.