Utslaget jordbruk
Kärnkraftverket i Oskarshamn kan ge radioaktiva utsläpp som driver till Gotland och slår ut öns hela jordbruk. Stoppa kärnkraften!
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Då utgick man från att kärnkraftverket i Ignalina hade havererat. Men det kan lika gärna bli kärnkraftverket i Oskarshamn (som haft säkerhetsproblem), som havererar och släpper ut ett moln av radioaktivt avfall som driver in över Gotland.
Det kommer knappast innebära att vi behöver evakuera alla människor från ön. Men det radioaktiva nedfallet kommer att påverka vårt jordbruk. Sannolikt blir det helt utslaget minst tio år eller längre. Halveringstiderna på de olika delarna i det radioaktiva avfallet varierar från tio minuter till 30 år. Och under lång tid framåt kommer nedfallet att påverka antalet människor på Gotland som får cancer. Det är svårt att beräkna hur många fler som får cancer på grund av det radioaktiva nedfallet, men helt klart ökar antalet cancerfall.
Utsläpp från ett kärnkraftverk kan alltså slå ut det gotländska jordbruket i många tiotals år. Det visar vilka konsekvenser centerpartiets svek i kärnkraftsfrågan kan ge. Centerledaren Maud Olofsson har accepterat nybyggnation av svenska kärnkraftverk trots att radioaktiva utsläpp kan slå ut jordbruksnäringen på Gotland eller i andra delar av landet.
Kärnkraftverket Olkiluoto, som byggs i Finland, visar att kärnkraften är en dyr och farlig återvändsgränd, som inte klarar sig utan stora statliga subventioner och som leder helt fel vad gäller säkerheten för människor och natur. Det finska kärnkraftsbygget har blivit dubbelt så dyrt, och tar dubbelt så lång tid och det kommer inte att ge finskt näringsliv och medborgarna billigare el.
Nästa års val kan ge en rödgrön regering som kommer att stoppa all utbyggnad av kärnkraften och istället driva en energipolitik, som innebär en utfasning av kärnkraften. Istället kommer stora satsningar på hushållning med energin och storsatsning på de miljövänliga och klimatsmarta energikällorna.