LEDARE
Centerpartiet ligger ganska stadigt kvar runt riksdagsspärren på 4 procent i de flesta väljarundersökningar. Det mesta verkar handla om att välja mellan Socialdemokraterna och Moderaterna vilket borde skapa utrymme för ett parti i mitten. Ändå lyckas man inte attrahera väljarna.
Den senaste undersökningen som presenterades i helgen var gjord 7-25 mars. Centerpartiets extrastämma (22-24 mars) satte både punkt och var en början. Punkt för spekulationer om hur partiets idéer ska formuleras, början på att kommunicera dessa nu fastställda idéer så att de bli tydliga och relevanta för människors vardag.
Nu ligger bollen hos partiet. Säga vad man vill om den debatt och den turbulens som skakat partiet men denna tid borde ha lärt alla företrädare på alla plan i partiet viktiga lärdomar just vad gäller kommunikation och hur man ska hantera ett extremt mediefokus kring sin politik.
Partiets politik har man låtit andra definiera alltför länge, det är dags att ta initiativet, låta Annie Lööf fortsätta växa som partiledare. I krisens hetta förvandlades hon från en osäker manusstyrd ledare till en partiledare trygg i sin roll och med ett helt annat sätt att tala.
Partiet har fortfarande sin bas i den svenska landsbygden och är det enda parti som ställs till svars eller avkrävs handling för att se till att landsbygdens behov och resurser tas tillvara. Något som vittnar om att även om väldigt få säger sig vilja rösta på partiet så anser man att det har en funktion att fylla. Eller tycker man verkligen att S och M har en bättre politik för den svenska landsbygden?
När den här veckan är slut kommer vi också att veta mer om vad Socialdemokraterna står i olika frågor. Kring partiets konkreta politik har det ju varit väldigt tyst väldigt länge vilket inte påverkat opinionen särskilt mycket.
Framför allt ska det bli intressant att följa frågan om vinster i välfärden. I lördags gav Ulla Pettersson, Gotlands Folkblad, klart besked till de de fristående skolaktörerna: det är deras fel att skolans resultat är så dåliga.
Stora delar av Socialdemokraterna håller med om denna beskrivning medan partiledningen håller emot och vill vara mindre obstinat i frågan.
Det ska bli intressant att se både hur öppet man tänker tillåta sig diskutera frågan på kongressen och i vilket beslut man landar.