I GT 110525 problematiserar Eva Nypelius (C)något som inte nödvändigtvis behöver vara ett problem. Det som däremot är ett problem är Eva Nypelius enkelspårighet. Än en gång klamrar sig Nypelius fast vid utmaningsrätten och tycks tro att det gotländska näringslivet står och faller med densamma. Det gotländska näringslivet lever och frodas, så väl före som efter utmaningsrätten. Att tro att den är allena saliggörande är att göra det lite för enkelt för sig, och att plocka politiska poänger till reapris.
Rätt kompetens viktigt
Regionens näringslivsarbete måste bland annat handla om att förse vårt näringsliv med rätt kompetens. Det kräver välutbildad arbetskraft, varför vi rödgröna i största möjliga mån prioriterar utbildning på alla nivåer, inte minst vuxenutbildning. Ett tydligt steg i den riktningen finns i budgeten inför 2012, där folkhögskolan i Fårösund säkras. Bara som ett exempel. Att ordna praktikplatser är en annan viktig åtgärd. Dessvärre underlättar inte sittande regering för satsningar på vuxenutbildning, men vi rödgröna fortsätter att så gott det går bidra till en dynamisk, gotländsk arbetsmarknad. När Eva Nypelius säger utmaningsrätt, säger vi utbildning, bland annat.
Det som också starkt påverkar det gotländska näringslivet är hur servicen från Region Gotland till våra företag fungerar och där pågår ett ständigt förbättringsarbete, för att allt från tillståndsgivning till information kring olika sorters etableringar ska fungera så bra som möjligt.
Färjeuppvaktning blev intet
En annan fråga som hela vår vackra ö står och faller med är frågan kring färjetrafiken, där Region Gotland i höstas gjorde en uppvaktning hos infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) och ännu en helt nyligen (110527). En uppvaktning som förhoppningsvis bär mer frukt än Nypelius egen variant tillsammans med Åsa Torstensson, som ledde till... intet.
Frågan om färjetrafiken kräver ständig politisk bevakning och goda villkor i nästa upphandling är avgörande för Gotlands framtid, och inte minst för vårt näringsliv. Hur jag vill utveckla dialogen med näringslivet? När Eva Nypelius nu så snällt frågar kan jag till exempel hänvisa till den information kring nytt näringslivspolitiskt program som föredrogs regionstyrelsen i samband med företagsbesök i april. Vi rödgröna vill verkligen förbättra och fördjupa dialogen med det gotländska näringslivet. En viktig insats i den riktningen vore inrättandet av ett näringslivsråd. I ett näringslivsråd kan tankar och idéer utbytas och regionen och näringslivet kan hand i hand förbättra näringslivsklimatet och förverkliga målen i vision 2025.
Svarar gärna på frågor
Det kan ställa en del nya krav på Tillväxt Gotlands konstruktion, men slutresultatet kommer att vara till fromma för det gotländska näringslivet, inte minst genom att fler företag än idag känner sig delaktiga. (Ifråga om upphandlingarna, så finns det väl all anledning att återkomma, men att hävda att det skulle bero på bristande förtroende för det privata näringslivet är helt enkelt felaktigt.) Eva Nypelius undrar också varför näringslivets företrädare inte får svar på sina frågor. Jag undrar vilka frågor. Regionledningen finns i princip konstant tillgänglig för att svara på frågor, men ingen har ställt några. Jag/vi svarar gärna!