Utmaning för skolan

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Brittis Benzler (V) har flera svåra utmaningar att ta tag i för att förbättra skolan på Gotland.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Brittis Benzler (V) har flera svåra utmaningar att ta tag i för att förbättra skolan på Gotland.

Foto: Frilans

Politik2011-02-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I stort sett är de gotländska skolorna lika bra som de på fastlandet. Det framgår av den enkät- och kvalitetsundersökning som redovisades i GT igår. Lärande och trygghet får högt betyg av eleverna. Dessa två aspekter är de avgörande för elevernas möjligheter i skolan och lärandet. Utan trygghet inget lärande.

Problem finns dock. Vissa skolor får sämre resultat än andra och genomgående är kritiken hård mot skolmaten och smutsiga toaletter. Däremot är det bra betyg på miljön i matsalarna, vilket är glädjande. En utmaning för alla ansvariga är alltså att höja på kvaliteten på skolmaten och se till att toaletterna hålls rena. Att inte kunna gå på toaletten under skoldagen är ett stort inlärningshinder, för att inte tala om risken för hälsan.

Skolmaten och renare toaletter är förbättringsområden som borde gå att fixa snabbt. Och det ska inte behöva bli särskilt dyrt. Däremot finns det betydligt svårare utmaningar av pedagogisk och organisatorisk art, som måste vidtas för att jämna ut olikheterna mellan öns skolor. Jag hoppas att den nya politiska ledningen i barn- och utbildningsnämnden med Brittis Benzler (V) och Meit Fohlin (S) i spetsen tar ett rejält tag i de uppenbara pedagogiska kvalitetsskillnader som finns på olika skolor. Rektor är pedagogisk ledare på varje skola och måste ges möjlighet att ta sitt pedagogiska ledningsansvar. Behövs fortbildning för lärare måste den sättas in.

En faktor som förvaltningens Per Olof Sahlberg pekar på är konsekvenserna av det fria skolvalet. En del skolor utarmas på elever och tappar därmed både resurser och aktiva elever. Det fria skolvalet leder till segregation även på Gotland. Hur kan skolpolitikerna motverka att skolor som tappar elever fortsätter att tappa och blir sämre och sämre. Till slut kan det leda till att föräldrarnas val av skola leder till nedläggning av skolor, som egentligen behövs geografiskt och regionalpolitiskt. Just nu gäller det norra Gotland.

I grunden har vi alltså en bra skola med duktig personal, där eleverna når samma resultatnivåer som på fastlandet. Men det finns stora och klara utmaningar både för skolpolitikerna och rektorerna att förbättra öns skolor på vissa områden.