Utjämningen avgör öns välfärd

Kreativiteten flödar i Endre skola. Utjämningssystemet mellan Sveriges kommuner ger Gotlands skolor och annan välfärd mycket pengar. Nästa år blir det 79 miljoner kronor mer om regeringen inte förhalar beslutet.foto: tommy söderlund/ gt arkiv

Kreativiteten flödar i Endre skola. Utjämningssystemet mellan Sveriges kommuner ger Gotlands skolor och annan välfärd mycket pengar. Nästa år blir det 79 miljoner kronor mer om regeringen inte förhalar beslutet.foto: tommy söderlund/ gt arkiv

Foto: Tommy Söderlund

Politik2012-02-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

2011 fick Gotland 992 miljoner kronor i utjämning och statsbidrag. Skulle det helt försvinna fick vi höja kommunalskatten med cirka tio kronor, från dagens 33,10 kronor per intjänad hundralapp. Tack och lov föreslår ingen detta.

Enligt ett nytt förslag skulle Gotland få 79 miljoner kronor mer 2013. Det motsvarar 85 öre på skatten. 79 miljoner mer eller mindre har stor betydelse för regionens budget för 2013.

Det är jätteviktigt att regeringen snarast ger klart besked!

Politik styrs i hög utsträckning av ideologi och visioner. På regional och lokal nivå handlar det också vad som är mest logiskt och praktiskt. En gemensam bärande politisk tanke är att hålla ihop landet och samhället. Oavsett var jag bor måste samhällets välfärdssystem vara desamma och ge samma stöd.


Ska minska klyftorna
För detta finns olika system och riktade bidrag, men det klart viktigaste är det vi kallar för utjämningssystemet. Det bygger på att kommuner och landsting med en god ekonomi delar med sig till de delar som inte har samma förutsättningar.

För det är just förutsättningarna som är olika. Att upprätthålla välfärden i en kommun som avfolkas och där de geografiska avstånden är långa eller en tätortskommun med låg medelinkomst och svåra sociala problem är betydligt svårare jämfört med en kommun där medelinkomsten är hög och där det går att skapa gemensamma lösningar med andra kommuner runt omkring.

Vi ska helt enkelt(?) hålla ihop landet och minska klyftorna.

Som de flesta förstår är detta ett svårt pussel att lägga och att hitta ett, över alla politiska gränser, gemensamt förslag. Ett mödosamt arbete som kräver många kompromisser mellan partier och alla delar av landet. Men till slut lyckas det alltid att uppnå en överenskommelse.

Även om inte alla till fullo förstår alla de delar som detta fördelningssystem innehåller så är det ändå det som står på sista raden som är viktigt. Men inget system varar för evigt och är perfekt från start. Därför måste det ske en översyn och felaktigheter rättas till. Också detta i en gemensam process.


Gotland har missgynnats
Politiker från olika delar av landet och olika politiska partier gör detta jobb inom SKL, Sveriges kommuner och landsting. Nu har ännu en översyn skett och där felaktigheter rättas till.

Felaktigheter innebär oftast att det är en orättvisa i bedömningarna av en eller flera delar i utjämningssystemet. I den allra senaste översynen konstaterades att Gotland missgynnats i synnerhet när det gäller förskoleverksamheten på landsbygden. Denna översyn presenterades under hösten och en del av mina kollegor log medan andra lätt kunde hålla sig för skratt. De allra flesta gjorde bara ett konstaterande och började räkna inför budgeten 2013.


Regeringen måste ge besked
Nu väntar vi otåligt på regeringens proposition i frågan. Inför budget 2013 måste vi veta vad som gäller och jag tycker att det är direkt oansvarigt av regeringen att inte inse hur viktigt det är med rätta spelregler, då det är en förutsättning för att hela Sverige skall kunna leva.

En eloge till Eva Nypelius (C) som redan har reagerat av samma anledning som jag.

För oss på Gotland är detta avgörande antingen vi talar om skolnedläggning eller regional service på landsbygden. Vi kan därför inte vänta längre!