Uteservering inte på silverfat

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Politik2009-04-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Solen lyser från en blå himmel. Gräset går från brunt till grönt. I villakvarteren sprider sig en doft av bränt fett.
I villaområdet är det lätt att åstadkomma uteservering. Det är bara att släpa fram utemöblerna. För restaurangerna är det svårare. Det beror bland annat på att Gotlands kommun bestämt att Visby ska vara nästan dyrast i landet. 800 per kvadratmeter och säsong. För en yta stor som en ordinär villatomt blir det miljonbelopp.

Jag antar att även detta färgar av sig på omdömena om Gotland som företagarvänlig miljö. Om krögarna känner att kommunen klämmer ut varenda spänn som går så fort tillfälle ges, ja då känner man sig så klart utnyttjad och utpressad.

Men problemen varken börjar eller slutar med plundringen. På kommunens hemsida läste jag exempelvis "Uteserveringar - råd och riktlinjer" om hur man rent praktiskt ska gå tillväga. För inte är det att bara sätta ut bord och stolar. Nänä. Här är det någon som har tänkt till rejält.
Vi får reda på att: "Dessa råd ska underlätta för restaurang- och kaféägarna och förtydliga kommunens ambitioner i samband med tillståndsprövningen."

Frågan är hur underlättad krögarna känner att tillvaron blir. Ett axplock:
"Ett tunt trädäck kan i undantagsfall accepteras. Däcken ska vara målade i mörk färg t ex svart, mörkgrönt eller grafitgrått. Kanten bör döljas med t ex blomlådor, inte med skivmaterial."
"Fasta tak får inte förekomma. S k jumboparasoll gör det lättaste och rörligaste intrycket och är att föredra. Beige, vita eller grå färger rekommenderas."
"Eventuella markiser får inte stödas mot stolpar eller väggar utan ska vara fritt hängande. Markiser ska kunna fällas ut och in, beroende på väderleken. En markis får aldrig nå lägre än 2,5 meter över trottoaren."
"Avgränsningen ska vara tydlig och ges stadskaraktär. Det kan bland annat innebära smidda räcken, Pollare i trä eller smide med grovt tågvirke emellan är en annan lämplig lösning."
"Täta trästaket eller glasskivor högre än 1,10 m över trottoar är plank i lagens mening och gör serveringen bygglovpliktig. Det ingår inte i byggnadsnämndens policy att bevilja sådana bygglov."


Visst finns det goda råd som faktiskt förenklar också. Som att trebenta stolar kan stå stadigt där fyrbenta stolar vippar. Men jag undrar hur många av uteserveringarna på Gotland som till punkt och pricka följer de kommunala instruktionerna.