Förra veckans Uppdrag granskning visade hur friskolor väljer bort elever som de anser vara för besvärliga, medan de med bra betyg och “rätt” bakgrund blir garanterade en plats direkt, när de ringer skolan.
Men det är inte bara ett fåtal skolor som sorterar bort och skiljer barn ifrån barn, det handlar inte bara om en cynisk rektor som delar upp elever i stökiga och fina barn. Skolverket kom förra året ut med en rapport baserad på forskning som visar att det fria skolvalet har lett till skolsegregation.
Systemet som friskolor bygger på prioriterar kapital före människor, vinst före människor, och bygger ett individualistiskt samhälle där endast de starkaste klarar sig. Det handlar inte om avarter eller dumhet och slarv, det handlar om ett system som inte fungerar.
“Vi grät oss igenom läxorna”
Idag får friskolor extra tilläggsbelopp på skolpeng för elever som har vissa svårigheter. Det var inte länge sedan som det extra tilläggsbeloppet för dyslexi togs bort från skolpengen med motiveringen att de elever som har dyslexi ansågs kunna få den hjälp de behöver genom grundbeloppet.
I DN beskriver en förälder läget för sin son med dyslexi: “Sonen gick i vanlig klass och mobbades för att han inte hängde med, samtidigt som han själv inte förstod varför han inte hängde med. Vi grät oss igenom läxorna varje kväll, bokstav för bokstav.” (DN 23/8 2013)
Rätt bakgrund=rätt behandling= =inte rätt
Drivkraften bakom friskolorna är ekonomiska intressen, ett företag måste göra vinst för att gå runt oavsett om det är Electrolux, Kooperativa förbundet eller ett litet skolkooperativ. Även om friskolor skulle ha pedagogiska visioner så kan pedagogik drivas i en skola som inte ägs av en VD, utan som ägs av allmänheten och som därmed också är till för alla.
Friskolorna i Uppdrag granskning menar att de jobbar för valfrihet för alla, men hur kommer det sig då att flickan som hade bra betyg fick plats medan pojken som hade hamnat efter inte fick plats? Motiveringen var att det var fullt och kön lång, men det gällde bara för det barn som låg efter i skolan.
När friskolor pratar om valfrihet för alla är det en överdrift, deras valfrihet gäller för de med rätt bakgrund, tillräckligt stor plånbok och de som passar in i den norm som friskolorna står för.
Till Uppdrag granskning säger utbildningsminister Jan Björklund att han är förbannad, att vissa skolor har en särskild attityd, och han skyller på de skolorna och samhället. Det gör detsamma att Jan Björklund är förbannad när han tycks tro att det handlar om enskilda fall där det har gått fel.
Vi måste agera
Jan Björklund bör inse att det handlar om hur friskolor, fria skolvalet och kommunaliseringen tillsammans har skapat ett system som inte levererar efter de behov som barn eller lärare har.
Det handlar om att Alliansen gömmer sig bakom lögnen om valfrihet, när de i själva verket behandlar utbildning som en tjänst på marknaden, där de med bäst resurser kan köpa den bästa tjänsten.
Det är systemet som brister, inte enskilda skolor och vi har inte tid att vara förbannade som Jan Björklund, vi måste agera.