I veckan presenterade arbetsförmedlingen utsikterna för öns arbetsmarknad. Gotland har nu något högre arbetslöshet än riket, 9,6 procent (riket 8,6). Andelen unga arbetslösa har ökat under året och ligger nu på 21,6 procent (riket 17,6). 2 782 gotlänningar är öppet arbetslösa eller i åtgärder.
Många företag och arbetsgivare vill anställa, men hittar inte arbetskraft med rätt kompetens. Det hindrar anställningar och expansion, som i sin tur skulle stimulera efterfrågan och ge fler jobb. Den stora proppen för att minska arbetslösheten på Gotland, liksom i riket, är bristen på utbildningsmöjligheter för de arbetslösa. Och rehabilitering och anpassning av arbetslivet, så fler kan klara jobb efter sin förmåga.
För förutom utbildningsbrister så är ett hinder olika former av funktionshinder, fysiska eller psykiska. Och självklart är lång arbetslöshetsperiod ett hinder att få jobb. Det är därför så viktigt att korta arbetslöshetstiderna och genom sommarjobbsatsningar ge de unga något att skriva i sina meritlistor.
Även på Gotland är det en stor andel av de arbetslösa som inte har gymnasieutbildning. Gymnasieexamen är en inträdesbiljett till jobb. Över 35 procent av öns arbetslösa med förgymnasial utbildning, hade en sammanlagd arbetslöshetstid på mer än tre år under den senaste tioårsperioden. Det talar sitt tydliga språk. Det är nästan ett minimikrav att ha gymnasieexamen för att få ett jobb idag.
En annan viktig propp är den nedrustade yrkes-, vuxen-, och arbetsmarknadsutbildningen, som skulle kunna ge de arbetslösa en kompetens om ger jobb. Många jobb kräver allt längre utbildningar, men det finns en lång rad jobb som en kortare utbildning kan ge bra möjligheter att klara yrket. Många yrken innebär också att man lär sig i yrket efter utbildningen.
Även om regionen ordnar sommarjobb och efter ekonomi och möjlighet ordnar utbildningar och åtgärder för funktionshindrade att få jobb, så är det statens ansvar att sköta jobbpolitiken. Arbetslöshetssiffrorna på åtta-nio procent tyder på ett enormt misslyckande. En offensiv näringspolitik och en aktiv utbildningspolitik är avgörande åtgärder för lägre arbetslöshet. När får vi se det?