Utan Luther faller äldreomsorgen

Politik2014-03-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL KOMMENTAR

Jobba fem timmar, var ledig i tre och jobba sedan fyra timmar till. Det är verkligheten för cirka 150 000 arbetstagare runt om i landet. Kanske inte varje dag, men för vissa i alla fall ett par gånger i veckan.

I reportage efter reportage, som just nu sänds i Sveriges Radio, vittnar anställda på äldreboenden och i hemtjänsten om hur påfrestande de så kallade delade turerna är och hur de tär på privatlivet. Många förklarar att det inte är någon idé att åka hem under de obetalda timmarna mitt på dagen, och att de därför kan vara hemifrån både 14 och 16 timmar, men bara får betalt för 10.

Enligt Stressforskningsinstitutet tillhör delade turer de arbetsscheman som upplevs som mest besvärliga bland anställda. De medför såväl trötthet och sömnsvårigheter som fysiska problem. Några menar att de gör fler misstag än annars, eftersom arbetsdagen blir fruktansvärt lång, och många frågar sig hur de ska orka.

En annan fråga är hur framtidens äldreomsorg ska kunna rekrytera. Stora pensionsavgångar, kombinerat med att vi blir allt äldre och att vård- och omsorgsutbildningarna lockar allt färre, gör att situationen blir alltmer akut.

Både kommuner och privata alternativ måste vara attraktiva arbetsplatser för unga om vi vill ha en äldreomsorg värd namnet även i framtiden. Då duger det inte att bara erbjuda deltidsanställningar med låga löner eller heltider med delade turer.

I reportagen berättar erfarna medarbetare att de känner sig klonade och att de jobbar med Luther på axeln. Det är dags att vi erkänner att svensk äldreomsorg bärs upp av dessa hårt arbetande kvinnor. Samtidigt måste vi inse att nästa generation inte kommer att ställa upp på att spela Florence Nightingale, och att Luthers lilla katekes inte står inskriven i anställningskontrakten.