Utan bilen stannar Sverige

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Politik2014-07-12 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Att äga en personbil är dyrt, inte minst de summor man förväntas pytsa in i körlektioner och prov i samband med körkortet. Och inte heller enbart i skatt, försäkring och övriga driftskostnader.

Drivmedelskostnaden var min högsta månadskostnad hemma i Jämtland innan jag blev student. Bensinpriset förväntas dessutom bli rekordhögt i sommar, givetvis i samband med att de flesta tar semester. Enligt bensinbolagen är också konflikten i Irak en bidragande orsak till det ökade priset.

Vi har nog alla stött på dem, de där små, lite annorlunda till utseendet och tysta el- eller hybridbilarna här på ön. Jag har själv hajat till när jag går till ett övergångsställe och inte hört när en elbil närmat sig. En nästan obehaglig känsla.

Som stadsbil är el- eller hybridbilen dock överlägsna bilar med enbart en förbränningsmotor, inte minst efter regeringens satsning på miljöbilspremie, miljöbilsparkeringar och dylika skattereduceringar.

Sverige är i sin tur ett land med stora avstånd. Gotland är dock ganska litet till ytan, här finns inte de avstånd jag själv är van vid. Därmed är också Gotland ett landskap som är intressant ur ett elbilsperspektiv.

Detta då det stora problemet, så som jag fattat det, för elbilen är det just bilens räckvidd som är den begrände faktorn. Detta samtidigt som snabbladdare fortfarande är ganska sällsynta.

I relation till att fyrtio procent av den elenergi som förbrukas på Gotland också produceras av vindkraftverken här på ön så har elbilen minst sagt goda förutsättningar.

Jag kommer i framtiden komma tillbaka till elbilsfrågan på Gotland, så kom gärna med inspel i frågan via min e-postadress.

Centerpartiet har dessutom sedan lång tid tillbaka slagits för bilens rätt i samhället, där man från oppositionspartiernas håll med allt högre röster skrikit att drivmedelspriserna och de skatter man i samband har med bilägande samtidigt är för låga.

Centerpartiets syn i frågan är både realistisk och sund, då man istället för att minska bilantalet ska satsa på att minska utsläppen. Inblandning av RME, skogsavfall och rester från pappersmassatillverkning har gjort dieseln både mer resurssnål och anpassad för klimatet.

Drivmedelsbolaget Preem har även de gått ut hårt under Almedalsveckan och skrivit i stora helsidesannonser att de kommer satsa på att också blanda in råtallolja i sin bensin.

Något som enligt de själva kommer att revolutionera bensinbilens klimatpåverkan. Detta kommer jag med stort intresse följa, inte minst som skoglig student.

Jag är själv också mer öppen för lokala och regionala prisändringar, där man i de större städerna helt klart kör mer bil än nödvändigt och därför också borde ha högre drivmedelspriser. I dagsläget är det dock ofta lägre drivmedelspris på en mack i en stad än på landet, något som i sin tur stödjer min tes och samtidigt är djupt tragiskt.

Landsbygden har sedan lång tid tillbaka fått stå i skuggan där också drivmedelspriserna pådrivit urbaniseringen.

Sedan så är det underligt, vi svenska bilägare får via skatten betala infrastrukturssatsningar, men inte de utländska yrkes- och privatförarna.

Dessa borde i sin tur även de betala den förslitning de gör både på våra vägar och miljön. Här är det dags för en lagändring.

Christer Mattsson